ianuarie 15, 2013

PRIVESTE BINE!


“De ce vezi tu paiul din ochiul fratelui tau, si nu te uiti cu bagare de seama la barna din ochiul tau? Sau, cum poti zice fratelui tau: „Lasa-ma sa scot paiul din ochiul tau, si cand colo, tu ai o barna într-al tau? Fatarnicule, scoate întai barna din ochiul tau, si atunci vei vedea deslusit sa scoti paiul din ochiul fratelui tau.” [Matei 7:3-5]

Marele detectiv Sherlock Holmes a plecat împreuna cu prietenul sau Dr. Watson într-o vacanta în care si-au propus sa doarma în mijlocul naturii, într-un cort. Într-o noapte pe cAnd erau înveliti pana peste cap în sacii lor de dormit, Holmes l-a trezit pe prietenul sau si l-a întrebat: „Watson, priveste spre cer si spune-mi ce vezi?” „Vad mii de stele!„ i-a raspuns Watson. Si ce înseamna asta pentru tine, a continuat Holmes? „Pai; i-a raspuns Watson, maine vom avea iarasi o zi frumoasa!”

Neîntelegand rostul acestor întrebari, dupa o lunga pauza Watson l-a întrebat si el pe prietenul sau: „Dar pentru tine Holmes; ce înseamna aceasta bolta înstelata?” Foarte furios, Holmes i-a raspuns: pentru mine asta înseamna ca cineva ne-a furat cortul!

Întalnim lucruri în viata care sunt asa de evidente încat nu ne mai trebuie nici o alta marturie pentru a le observa. Sunt însa momente în care nu le putem vedea. Suntem asa de orbiti si asa de concentrati asupra altor domenii încat lucrurile evidente raman neobservate, la fel cum Watson n-a observat lipsa cortului sub care se adaposteau. Si pentru noi marea problema este ca de multe ori vedem cele mai mici greseli, dar nu putem observa tocmai ceea ce este cel mai important.