decembrie 20, 2008

ÎNCREDEREA (2)

"Sa nu va parasiti, deci, increderea" (Evrei 10:35)


Doresti sa devii mai increzator? Fa urmatoarele trei lucruri:

1) Stabileste-ti valoarea potrivit sistemului de evaluare a lui Dumnezeu, nu a lumii! Dumnezeu a aratat insemnatatea pe care o ai pentru El prin doua fapte marete. In primul rand, El te-a creat dupa chipul si asemanarea Sa. In al doilea rand, chiar daca ai fi fost singurul om care a trait vreodata, El tot Si-ar fi trimis Fiul sa te rascumpere. Aceasta te face de nepretuit! Aceste doua adevaruri neschimbatoare trebuie sa fie fundamentul stimei de sine.

2) Inconjoare-te de oameni care zidesc increderea, nu de oameni care distrug increderea. Distrugatorii de incredere te fac sa suferi de complexul "Charlie Brown". Intr-o zi Lucy si-a pus mainile in sold si a spus: "Charlie Brown tu esti un marcator de auto-goluni in finala 'Cupei vietii tale', o undita si o momeala pe fundul lacului si un start ratat in competitie"! Nu e de mirare complexul lui Charlie! Daca doresti sa devii plin de incredere, inconjoara-te de oameni care scot la iveala tot ce e mai bun din tine.

3) Nu te mai compara cu altii. Comparatiile doar te fac sa te simti ca cele doua vaci care au citit anuntul de pe camionul cu lapte care trecea prin fata lor: Pasteurizat, sterilizat, cu capac auriu. Una dintre ele se uita la cealalta si spuse: "Te face sa te simti neadecvata, nu-i asa?" Tu esti mai mult decat potrivit pentru sarcina. Dumnezeu te-a inzestrat' pe deplin pentru misiunea ce ti-a incredintat-o. Descopera-ti darul, dezvolta-l apoi du-te si foloseste-l spre slava Lui.

decembrie 19, 2008

ÎNCREDEREA (1)

"Sa nu va parasiti, deci, increderea" (Evrei 10:35)

___Ii poti depista in orice grup. Ei au acel "ceva" care ii pune deoparte. Ce anume? Simtul directiei; siguranta ca stiu incotro se indreapta! Priceperea si competenta! Sinceritatea! Reusitele lor din trecut! Abilitatea lor de a te privi in ochi si de a folosi limbajul trupului! Intr-un cuvant, increderea! Pavel o avea. Asculta: "Stiu sa traiesc smerit, si stiu sa traiesc in belsug. In totul si pretutindeni m-arm deprins sa fiu satul si flamand, sa fiu in belsug si sa fiu in lipsa. Pot totul in Hristos, care ma intareste" (Filipeni 4:12-13). Aceste versete nu pot fi separate fiindca exista o relatie categorica intre experimentarea coborasurilor vietii si bucuria suisurilor ei. Pavel se odihneste in siguranta ca taria lui vine doar de la Hristos. Faptul ca stia lucrul acesta i-a dat capacitatea de a se descurca in orice imprejurare cu care se confrunta! Increderea inseamna sa accepti situatia prezenta, indiferent de obstacolul cu care te confrunti, indiferent de restrictiile vietii, indiferent de ceea ce ti-a distrus visele, indiferent de factorii care incearca sa te doboare; admitand ca nu-ti place, dar nespunand niciodata: "Nu pot face fata". Imediat ce spui "nu pot face fata", a) contrazici promisiunile lui Dumnezeu; b) nu te hranesti din resursele pe care El ti le-a dat deja. Increderea inseamna sa ai capacitatea de a sta in picioare in fata oricarei incercari deoarece Hristos ti-a pus la dispozitie puterea Lui!

decembrie 18, 2008

ZIDIREA UNUI CARACTER PUTERNIC (3)

"Neprihanirea oamenilor cinstiti ii carmuieste fara teama" (Proverbe 11:3)

___Zidirea unui caracter puternic necesita integritate. Cuvantul integritate semnifica "a integra, a intregi". Integritatea necesita consecventa in raport cu propriile valori, ganduri si fapte. Margaret Mead a afirmat: "Ceea ce spun, ceea ce fac si ceea ce spun ca fac oamenii sunt lucruri complet diferite". Uimitor, sunt unii care promoveaza aceasta inconsecventa. Un celebru creator de moda a afirmat de curand: "Esenta identitatii unui om.. rezida in ornamente, nu in omul insusi.. nu trebuie sa fii un om citit atata timp cat esti inconjurat de carti.. Pe scurt.. se pare ca omul este ceea ce doreste sa fie". Necazul este ca desi poti face o impresie prin aceste ornamente, adevaratul eu iese la iveala! Impresiile sunt ca umbrele; ele dispar cand asupra lor straluceste o lumina destul de puternica. Integritatea este o piesa autentica – cu cat luminezi mai mult asupra ei, cu atat poti vedea mai multe detalii. Integritatea arata ca intr-adevar esti ceea ce pari a fi. Oamenii integri se disting. Autorul Pat Williams povesteste despre calatoria facuta de Gandhi in Anglia pentru a vorbi in fata Parlamentului. Guvernul britanic se opusese independentei Indiei si in consecinta Gandhi fusese deseori amenintat, arestat si inchis. Gandhi a vorbit expresiv si cu pasiune timp de doua ore, iar sala ticsita de oameni l-a ovationat in picioare. Dupa aceea, un reporter l-a intrebat pe asistentul lui Gandhi cum de a reusit sa tina un discurs fara notite. "Nu-i intelegeti pe Gandhi", a raspuns el. "Ceea ce gandeste este ceea ce simte. Ceea ce simte este ceea ce spune. Ceea ce spune este ceea ce face. Ceea ce Gandhi simte, gandeste, spune si face sunt toate la fel. Asa ca nu are nevoie de notite". Aceasta inseamna integritate!

decembrie 17, 2008

ZIDIREA UNUI CARACTER PUTERNIC (2)

"Noi propovaduim intelepciunea lui Dumnezeu" (1 Corinteni 2:7)

___Zidirea unui caracter puternic necesita un simt acut al scopului. Pavel scrie: "Multumesc lui Hristos Isus, Domnul nostru, care m-a intarit, ca m-a socotit vrednic de incredere, si m-a pus in slujba Lui" (1 Timotei 1:12). Asadar, care crezi ca este scopul vietii taie? Ai doar doua posibilitati: a) Specularea, Dr, Hugh Moorhead, profesor de filozofie la Universitatea North Western Illinois le-a scris celor 250 dintre cei mai cunoscuti filosofi, oameni de stiinta, scriitori si intelectuali intrebandu-i: "Care este scopul vietii?" Apoi a publicat raspunsurile lor intr-o carte. Unii si-au oferit cele mai bune presupuneri ale lor, unii au recunoscut ca au inventat doar un scop al vietii, iar altii au fost destul de sinceri pentru a recunoaste ca nu au nici o idee. De fapt, o serie de intelectuali celebri l-au rugat pe profesorul Moorhead sa le raspunda daca descopera care este scopul vietii! Din fericire, exista o alternativa la speculatia despre sensul si scopul vietii; b) Revelatia. Ne putem intoarce la ceea ce a revelat Dumnezeu despre viata in Cuvantul Sau. El este cel care ne explica de ce traim, cum este cu viata, ce trebuie sa evitam si ce trebuie sa asteptam de la viitor. Ei explica ceea ce nici un manual sau carte de filozofie nu ar putea sti. Biblia spune: "intelepciunea lui Dumnezeu, cea tainica si tinuta ascunsa pe care o randuise Dumnezeu, spre slava noastra, mai inainte de veci". Dumnezeu nu este doar punctul de inceput al vietii, ci El este si sursa vietii. Pentru a descoperi scopul Lui pentru viata ta, trebuie sa te intorci spre Cuvantul lui Dumnezeu, nu spre intelepciunea lumii. Trebuie sa-ti zidesti viata pe adevarurile eterne, nu pe psihologie, succes, motivatie sau pe relatari pline de inspiratie.

decembrie 16, 2008

ZIDIREA UNUI CARACTER PUTERNIC (1)

"Cine este stapan pe sine pretuieste mai mult decat cine cucereste cetati" (Proverbe 16:32)

___Mai intai de toate, zidirea unui caracter puternic necesita auto-disciplina. Auto-disciplina reprezinta capacitatea de a face ceea ce este bine cand nu simti acest lucru. Platon a afirmat: "Prima si cea mai mare victorie este cucerirea sinelui". Da, cele mai mari victorii sunt cele launtrice. Bobby Jones era castigator la turneele de golf inca de la varsta de 12 ani. Dar el avea un anume temperament. Porecla lui era "aruncatorul de crose". Un domn mai in varsta pe nume Bunicul Bart i-a vazut inzestrarile dar si caracterul sau. El a spus: "Bobby, esti suficient de bun pentru a castiga, dar nu vei castiga premii importante pana nu inveti sa-ti controlezi temperamentul". Jones a reusit sa-si stapaneasca caracterul si a castigat primul sau turneu U.S. Open la 21 de ani. Bunicul Bart obisnuia sa spuna: "Bobby avea 14 ani cand a stapanit golful, dar abia la 21 de ani s-a stapanit pe sine insusi". Teologul englez Henry Parry Liddon a observat: "Ceea ce vom reusi sa facem intr-o anumita situatie va depinde de ceea ce suntem in realitate; iar ceea ce suntem rezulta din anii anteriori de auto-disciplina".
___Daca esti serios in zidirea unui caracter puternic, stabileste-ti standarde mai inalte si refuza sa le cobori. Ai nevoie de un model? Nu vei gasi altul mai bun decat Isus. El a spus: "Daca voieste cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea, si sa Ma urmeze" (Matei 16:24). Cauta in fiecare zi ocazii in care sa-ti spui "nu" in anumite situatii. Incearca; vei fi surprins ce greu va fi. Dar rasplata va veni cand va trebui sa spui nu in situatii importante ale vietii. Este ca si cum ai pune deoparte "pentru zilele grele care vor veni".

decembrie 15, 2008

AUTO-CONTROLUL

"Pacatul sa nu mai domneasca in trupul vostru muritor" (Romani 6:12-13)

___Infranarea – auto-controlul – este inclusa in Biblie intre roadele Duhului Sfant (Galateni 5:22-23). Viata fara nicio restrictie este ca si masina fara frane. O vreme este foarte placut, dar in mod inevitabil va trebui sa platesti un pret pentru aceasta calatorie. Indeparteaza franele si viata ta, asemenea masinii, se transforma intr-o racheta necontrolata care se indreapta spre dezastru.
___Este imposibil sa ai un stil de viata, de puritate morala, fara sa te confrunti cu unele fapte legate de pornirile trupului care cer mereu satisfacere. Biblia spune: "pacatul sa nu mai domneasca in trupul vostru muritor, si sa nu mai ascultati de poftele lui. Sa nu mai dati in stapanirea pacatului madularele voastre, ca niste unelte ale nelegiuirii; ci dati-va pe voi insiva lui Dumnezeu, ca vii, din morti cum erati; si dati lui Dumnezeu madularele voastre, ca pe niste unelte ale neprihanirii" (Romani 6:12-13). Daca ingadui lucrul acesta, trupul te va indeparta de pe cale. Nu inseamna ca trupul tau este rau; ci ca el poseda o serie de porniri care sunt mereu gata sa raspunda unor stimuli care sunt mereu interesanti si care aduc satisfactie temporara. Un invatat al Bibliei spune: "Viata pe pamant nu este nimic mai mult decat o insiruire de momente care se succed. Iar eu nu doresc ca marturia mea despre Isus Hristos sa fie distrusa de nici un moment in care m-am lasat in voia sortii. Nu doresc ca vreun moment de manie sau de mandrie sa umbreasca o viata intreaga traita cu Domnul. De fapt ma tem de aceasta posibilitate. Si stii ceva? Doresc sa ma tem de aceasta posibilitate. Cand incetez sa ma tem sunt intr-un pericol de moarte."

decembrie 14, 2008

CONTINUĂ SĂ PERSEVEREZI!

"Ferice de cel ce rabda ispita" (Iacov 1:12)

___In 1 iunie 1965, din portul Falmouth, Massachusetts a plecat o barca de 4 metri lungime. Destinatia? Falmouth, Anglia. Era cea mai mica ambarcatiune care urma sa faca aceasta calatorie vreodata. Cine era pilotul? Robert Manry, redactor la ziarul Cleveland Plain Dealer, care a simtit ca 10 ani de munca la birou a fost o plictiseala pe care a indurat-o ca om. Manry se temea, dar nu de ocean, ci de toti aceia care ar fi incercat sa-l convinga sa se razgandeasca cu privire la calatorie. Asa ca le-a instiintat doar pe cateva rude si pe sotia lui Virginia, cel mai mare sprijin al sau. Calatoria? A petrecut nopti chinuitoare de nesomn incercand sa parcurga ruta fara a fi rasturnat de valuri. Saptamanile pe mare au facut ca mancarea sa nu mai aiba gust. Singuratatea l-a dus pana la halucinatii. Carma s-a rupt de trei ori. Furtunile l-au azvarlit peste bord. Daca nu ar fi fost funia legata in jurul taliei, nu ar fi fost niciodata in stare sa se traga inapoi peste bord. In cele din urma, dupa 78 de zile singur pe mare, a acostat in Falmouth, Anglia. In timpul noptilor petrecute la carma barcii isi imagina ce va face odata ajuns la destinatie. Se gandea ca va merge la un hotel, va lua cina singur, iar a doua zi va cauta sa vada daca cei de la Associated Press sunt interesati de povestea lui. Dar ce surpriza! Vestea se raspandise in iung si-n lat. Spre uimirea sa, 300 de vase cu claxoane rasunatoare au escortat Tinkerbelle (numele barcii) in port si 47.C00 de oameni il asteptau cu strigate si urale pana a ajuns la mal.
___Una din cele mai importante teme din Scriptura este perseverenta. Oricat de mare ar fi chemarea ta, talentul tau, cauza ta sau tinta ta, fara perseverenta nu vei reusi. Astfel Iacov scrie: "Ferice de cel ce rabda ispita".