ianuarie 10, 2009

FII PLIN DE INIȚIATIVĂ (3)

"Nu va inspaimantati.. Domnul.. merge inaintea voastra" (Deuteronom 1:29-30)

___Sa remarcam doua lucruri legate de luarea initiativei:
1) Luarea initiativei inchide usa in fata fricii. Cu totii avem temeri. Intrebarea este le vom controla sau ne vom lasa controlati de ele? Norman Vincent Peale a spus: "Actiunea este un mare restaurator si ziditor al increderii. Lipsa faptelor nu este doar rezultatul, dar si cauza fricii. Poate fapta pe care o vei face se va bucura de succes; poate vor urma alte fapte sau actiuni. Dar orice actiune este mai buna decat lipsa oricarei actiuni". Pentru a avea vreo sansa sa obtinem ceea ce ne dorim, trebuie sa ne dam silintele. Nimic nu este mai descurajator sau mai secatuitor decat sarcinile neindeplinite. Cu cat taraganam mai mult lucrurile, cu atat devin mai dificile. Cea mai grea situatie este, deseori, acumularea de lucruri usoare care ar fi trebuit facute ieri, saptamana trecuta sau luna trecuta. Modalitatea de a scapa de o sarcina dificila este – rezolvand-o.
2) Luarea initiativei deschide usa catre oportunitate. Oamenii care au initiativa si isi dau silintele pot avea succes sau pot esua. Dar cel ca e nu ia intiativa va esua garantat! Asadar, intreaba-L pe Dumnezeu: "Ar trebui oare sa iau o hotarare? Ar trebui sa rezolv vreo problema? Ar trebui sa incep vreun proiect? Ar trebui sa imi stabilesc un scop sau sa ma zbat pentru ceva? Ar trebui sa profit de vreo oportunitate?" Solomon scrie: "Cine se uita dupa vant, nu va semana, si cine se uita dupa nori nu va secera" (Ecesiastul 11:4). Este mai bine sa fii 80% sigur si sa incepi decat sa astepti pana esti 100% sigur; deoarece oportunitatea poate sa treaca pe langa tine.

ianuarie 09, 2009

FII PLIN DE INIȚIATIVĂ (2)

"Intariti-va si lucrati, si Domnul sa fie cu cel ce va face binele!" (2 Cronici 19:11)

___Unul din ultimele obstacole dintre Israel si Tara Promisa era raul Iordan. Dar Dumnezeu avea un plan. El le-a spus preotilor care duceau chivotul ca in clipa in care vor ajunge in rau, apele se vor da la o parte. Poti invata doua lucruri importante de aici:
1) Nu se va intampla nimic pana nu incetezi sa te dai inapoi! Nu te poti astepta ca totul sa fie perfect. Nu poti astepta pana iti dispare teama. Trebuie sa iei initiativa. Invingatorii inteleg ca impulsul este prietenul lor. De indata ce incepi sa mergi inainte, anumite lucruri devin mai clare si mai usoare. Iar cand impulsul devine destul de puternic, multe din probleme se rezolva singure. Poate ai auzit povestea turistului care, ajuns intr-un orasel, il intreba pe un batranel: "Puteti sa-mi spuneti un lucru prin care se evidentiaza acest orasel?" Dupa o clipa de ezitare, acesta ii raspunse: "Ei bine, poti porni de aici si poti ajunge oriunde doresti in lume". Si despre tine este adevarat acelasi lucru. Locul unde iti inchei viata nu este determinat atat de mult de locul de unde pornesti, ci de faptul ca pornesti. Daca esti dispus sa pornesti, nimeni nu poate spune cat de departe vei ajunge.
2) Trebuie sa fii dispus sa perseverezi. Raul Iordan nu a secat in clipa in care preotii au pasit in el. Dumnezeu l-a secat 26 de mile mai sus, asa ca au trebuit sa astepte pana cand acea apa a trecut (Iosua 3:14-17). De ce a procedat Dumnezeu astfel? Pentru ca El vede imaginea de ansamblu. Dumnezeu a planuit o deschidere suficient de mare nu doar pentru unu sau doi oameni, ci pentru un milion de oameni care sa treaca. Asa ca increde-te in Dumnezeu si ia initiativa!

ianuarie 08, 2009

FII PLIN DE INIȚIATIVĂ (1)

"Du-te la furnica" (Proverbe 6:6)

___Prea multi dintre noi asteapta sa apara cineva sa le spuna ce sa faca mai departe. Se spune ca un om era angajatul unui duce si al unei ducese. Intr-o zi, el fu chemat pentru a avea o discutie cu cea care il angajase: "James, de cat timp esti tu la noi?" spuse ducesa. "Cam de 30 de ani, inaltimea Voastra", raspunse el. "Din cate imi amintesc ai fost angajat sa ai grija de caine", spuse ea. "Da, inaltimea Voastra". "James, cainele a murit acum 27 de ani", spuse ducesa. "Da inaltimea Voastra", spuse James, "Ce ati vrea sa fac acum?"
___De ce nu reusim sa luam initiativa? Pentru ca nu ne dam seama de consecintele letargiei noastre. Solomon scrie: "Du-te la furnica.. Ea n-are nici capetenie, nici priveghetor, nici stapan; totusi isi pregateste hrana vara, si strange de ale mancarii.. Pana cand vei sta culcat, lenesule? Cand te vei scula din somnul tau? Sa mai dormi putin, sa mai atipesti putin, sa mai incrucisezi putin mainile ca sa dormi!.. Si saracia vine peste tine, ca un hot, si lipsa, ca un om inarmat" (Proverbe 6:6-11). Tot ce facem sau neglijam sa facem ne prinde din urma. Cei care taraganeaza lucrurile ajung ca barbatul din piesa dramaturgului James Albery: "A dormit sub clar de luna, a zacut sub caldul soare. A trait facandu-se ca munceste si a murit fara sa fi facut nimic". Pavel scrie: "Deoarece avem felurite daruri, dupa harul care ne-a fost dat: cine are darul proorociei, sa-i intrebuinteze dupa masura credintei lui" (Romani 12:6). Cunoasterea darului este una din cheile intelegerii misiunii tale in viata. Dar indiferent cate planuri ai face si te-ai pregati, pana la urma va trebui sa treci la fapte!

ianuarie 07, 2009

FĂ DIN BANII TĂI SLUJITORII LUI!

"Cine iubeste argintul, nu se satura niciodata de argint” (Eclesiastrul 5:10)

___Daca scopul tau este sa prosperi pentru a implini planul lui Dumnezeu, Dumnezeu te va binecuvanta. Daca doresti doar sa fii bogat, esti pe cont propriu! Sa remarcam:
1) Banii pot cumpara oameni, dar nu prieteni adevarati. Christina Onasis, una din cele mai bogate femei din lume, a trebuit sa angajeze pe cineva care sa joace tenis cu ea si sa iasa cu ea in oras. Avea atat de multi bani, incat nu putea sa-i cheltuiasca pe toti, dar totusi ducea o viata goala si singuratica. Da, banii pot cumpara oameni, dar nu prieteni adevarati. Vor fi mereu unii care iau, dar de indata ce banii s-au terminat, s-au dus si ei.
2) Banii pot cumpara carti, dar nu minte. In cartea sa Cele Sapte Secrete, John Hagee scrie: "In centrul Universitatii Trinitatea a fost ridicat un minunat turn de rugaciune. In fiecare zi se auzea ecoul muzicii in tot campusul. Dar acel turn de rugaciune a trebuit inchis cu o usa de fier. De ce? Fiindca unii studenti, care nu puteau implini visele academice ale tatilor lor, urcau scarile turnului de rugaciune pentru a face un salt spre propriile lor morti". Da, banii pot cumpara carti, dar nu si minte.
3) Banii pot cumpara hrana, dar nu un apetit sanatos. Te-ai gandit vreodata la o farfurie goala ca fiind frumoasa? O farfurie goala devine frumoasa cand o persoana draga tie sufera de o boala incurabila. Pregatesti cele mai rafinate mancaruri doar pentru a le da la o parte, ingretosat de vederea lor. Data viitoare cand vezi o farfurie murdara pe masa, multumeste-i lui Dumnezeu pentru mancarea pe care ti-a dat-o si pentru apetitul de a o dori. Concluzie: fa-L pe Isus Domnul vietii tale si fa din banii tai slujitorii Lui!

ianuarie 06, 2009

SPIRITUL LUI DIOTREF

"Diotref, caruia ii place sa aiba intaietatea intre ei.." (3 Ioan v.9)


___In filmul Rocky, boxerul Rocky Balboa descrie relatia cu prietena lui, Adrienne: "Eu am defecte. Si ea are defecte. Dar impreuna noi nu avem defecte". Nu conteaza cat esti de inzestrat; ai defecte. Care este cea nai buna cale de a te confrunta cu slabiciunile tale? Lucrand impreuna cu cei care au calitati in acele domenii. Crestinii Noului Testament au facut acest lucru; in consecinta, "un nare har era peste toti" (Faptele Apostolilor 4:33).

___Asadar, de ce nu lucram impreuna mai mult? Datorita spiritului Diotref: "dar Diotref, caruia ii place sa aiba intaietatea intre ei, nu vrea sa stie de noi. Nu se multameste cu atat; dar nici el nu primeste pe frati, si impiedeca si pe cei ce voiesc sa-i primeasca, si-i da afara din Biserica" (3 Ioan v.9-10). Ce isi dorea Diotref? Controlul! El nu era manat de slujire, ci de propriul eu. Ii era teama sa nu fie provocat. Cu el nu puteai avea decat "ori cum vreau eu, ori adio". El nu dorea o echipa, doar o galerie de suporteri. Doar starurile sunt „nesigure”; ele tin fraiele strans. Problema este ca, cei care se tem sa aiba incredere in altii ajunge ca altii sa nu aiba incredere in ei. Exista un nivel de succes pe care nu-l depasesc niciodata fiindca ei nu sunt capabili sa lucreze cu nimeni. Iar cand se impiedica, nu au pe nimeni care sa-i ridice. In anumite domenii, ei raman slabi; ei nu pot apela la forta altora pentru ca ei cred ca ceilalti "exista doar pentru a le fi de folos"! Extraordinar! Este persoana din oglinda care iti vorbeste! Te vor dezamagi ceilalti? Da! Dar vei putea ajunge mai departe cu ajutorul altora decat de unul singur.

ianuarie 05, 2009

STANDARDE MAI ÎNALTE!

"[Pe Iosif] l-a incercat Cuvantul Domnului" (Psalmul 105:19)


___Viata lui Iosif ne invata ca drumul spre succes nu este usor. El implica un vis in care nimeni altcineva nu crede si care trebuie urmat si in vremurile cele mai grele. El implica confruntarea cu resentimentul din partea celor mai apropiati si pastrarea unei atitudini bune. El implica mentinerea propriei integritati cand te confrunti zilnic cu ispita. El inseamna sa fii atat de cinstit incat gardianul inchisorii sa-ti incredinteze cheile. Inseamna sa fii bland cand ai puterea de a te razbuna. Inseamna sa spui adevarul chiar si cand cei din jurul tau spun contrariul. Inseamna sa fii atat de pregatit, incat atunci cand implinirea viselor iti este amanata, daca Dumnezeu deschide usa, sa fii gata sa mergi prin ea. Asta vrea sa spuna Scriptura cand zice: "pana la vremea cand s-a intamplat ce vestise el, si pana cand l-a incercat Cuvantul Domnului".

___Stai o clipa si citeste aceste cuvinte profunde scrise de Dianne Snedaker: "Daca te intereseaza succesul, este usor sa stabilesti standarde conforme cu realizarile altora si apoi sa lasi ca altii sa te masoare potrivit acelor standarde. Dar standardele pe care ti le stabilesti tu sunt intotdeauna mai importante. Ele trebuie sa fie mai inalte decat standardele pe care le-ar stabili oricine altcineva pentru tine, fiindca la urma urmei tu trebuie sa traiesti cu tine insuti, sa te judeci si sa le simtii bine cu tine insuti. Si cel mai bun mod de a face lucrul acesta este sa traiesti la limita celui mai inalt potential al tau. Asa ca stabileste-ti niste standarde inalte si tine-le sus, chiar si cand crezi ca nimeri nu te priveste. Cineva tot va remarca, chiar daca esti doar tu acela".

ianuarie 04, 2009

BUSOLA SPIRITUALĂ (2)

"A ramas neclintit, ca si cum ar fi vazut pe Cel ce este nevazut" (Evrei 11:27)


___Incepe sa folosesti busola spirituala pe care Dumnezeu a pus-o in tine. Da, este riscant, dar ea iti va deschide usi pe care nimeni altcineva nu le va deschide. O mai tii minte pe vaduva din 1 Imparati capitolul 17, caruia proorocul Ilie i-a cerut de mancare? Cand teama i-a soptit "Mai ai mancare doar pentru tine", busola ei spirituala i-a spus: "da ce ai, iar Dumnezeu iti va da inapoi ce ai nevoie!" Asa a facut si a supravietuit foametei! Cand Saul l-a vazut pe Goliat el i-a spus lui David: "Nu-l vei dobori" (1 Samuel 17:33). Cand David l-a vazut pe Goliat, busola lui spirituala i-a indicat numaidecat spre Dumnezeu si i-a spus: "Domnul ma va izbavi" (1 Samuel 17:37). Sa ne uitam la Noe care construia o gradina zoologica plutitoare, in desert, pentru ca a auzit o voce pe care nimeni altcineva nu o auzise! Drept consecinta, familia lui a fost salvata, copiii lui au ajuns lideri intr-o lume restaurata, iar numele lui a ajuns nemuritor. Istoria este plina de astfel de oameni; oameni precum Benjamin Franklin, care a indraznit sa inalte un zmeu pe timp de furtuna si a descoperit electricitatea; sau Annie Sullivan, care a vazut in Helen Keller o maretie care a inspirat lumea ani de-a randul. Nu, ei nu au fost dumnezei si nu au fost desavarsiti, ci au fost doar niste "purtatori de busole" care au vazut ceea ce altii nu au vazut si au avut credinta de a actiona in consecinta! Ce ti-a aratat Dumnezeu tie si ceilalti nu pot vedea? Orice ar fi, acesta este lucrul pentru care El Iti da puterea sa-l implinesti!