aprilie 15, 2009

CUM SĂ SCAPI DE MÂNDRIE

"Nu te socoti singur intelept" (Proverbe 3:7)
___Pentru a scapa de mandrie trebuie:
___1) Sa-ti recunosti mandria. Benjamin Franklin a observat: "Nici una din pasiunile noastre firesti nu este mai greu de supus decat mandria. Chiar daca as putea concepe ca am scapat complet de ea, probabil ma voi mandri cu smerenia mea". In cartea sa The Indispensable Man (Omul indispensabil), Saxon White Kessinger scrie: "Uneori cand simti ca trairea ta lasa un gol de ne umplut, urmeaza aceste simple indicatii si vezi cum sufletul ti se va smeri, la o galeata si umple-o cu apa si introdu-ti mana pana la incheietura; scoate-o si gaura ce ramane este masura a cat de tare ti se va simti lipsa". Este umilitor cat de repede golul pe care credem ca-l lasam dispare sau este umplut de altii.
___2) Sa-ti exprimi deseori multumirea. Pavel scrie: "Multumiti lui Dumnezeu pentru toate lucrurile" (1 Tesaloniceni 5:18). Oprah Winfrey sugereaza: "Tine un jurnal al multumirilor. In fiecare seara enumera cinci lucruri care s-au intamplat astazi pentru care esti multumitor. Iti va schimba viata. Daca te concentrezi asupra lucrurilor pe care nu le ai, nu vei avea niciodata suficient. Daca te concentrezi asupra lucrurilor pe care le ai, vei vedea totdeauna ca universul este imbelsugat si vei avea mai mult". Oamenii egoisti nu cred niciodata ca au primit atat cat merita. Exprimarea continua a gratitudinii te ajuta sa infrangi acest fel de mandrie.
___3) Sa inveti sa razi de tine insuti. Proverbul chinezesc spune: "Ferice de cei ce rad de ei insisi caci ei nu vor inceta sa fie distrati de altii". Cei care au problema mandriei rareori rad de ei insisi. Angajarea in umor fata de tine insuti demonstreaza ca nu mandria este problema si daca totusi este, este o problema pe care esti hotarat sa o rezolvi!