ianuarie 24, 2010

CE MOȘTENIRE LAȘI ÎN URMA TA?

"El a făcut ce este bine inaintea Domnului" (2 Impărati 22:2)


Bunicul lui Iosia, Manase, era un impărat violent care "a vărsat.. mult sânge nevinovat, până acolo incât a umplut Ierusalimul de la un capăt la altul" (2 Impărati 21:16). Tatăl său, impăratul Amon a murit de mâna propriilor săi slujitori. "El a făcut ce este rău inaintea lui Dumnezeu" se spune despre el. Iosia a avut doar opt ani când s-a urcat pe tron. El a ales imediat neprihănirea si cât timp a trăit nu s-a oprit din facerea binelui (2 Impărati 22:2). Noi nu ne putem alege părintii, dar ne putem alege modelele.
In timp ce reconstruia Templul, Iosia a descoperit sulul care continea Legea lui Dumnezeu. Când a citit-o, a plâns, pentru că si-a dat seama că poporul său se depărtase de Dumnezeu. Asa că a trimis vorbă unei proorocite si a intrebat-o: "Ce se va alege de poporul acesta?" Ea i-a spus lui Iosia că pentru că s-a pocăit când a auzit Cuvântul lui Dumnezeu, poporul lui va fi scutit (2 Cronici 34:14-27).
Extraordinar! O intreagă generatie a beneficiat de har datorită integritătii unui singur om.
Asadar te poti ridica deasupra trecutului tău si poti aduce o schimbare. Poate părintii ti-au dat un ADN, dar Dumnezeu iti poate da nastere din nou si un nou inceput. "Urmati, deci, pilda lui Dumnezeu ca niste copii prea iubiti" (Efeseni 5:1). La fel ca Iosia, nu poti controla modul in care inaintasii tăi au răspuns chemării lui Dumnezeu, dar poti controla modul in care ii răspunzi tu. Trecutul tău nu trebuie să fie inchisoarea ta; ai un cuvânt de spus in viata ta, ai un cuvânt in destinul tău, ai de făcut o alegere a căii pe care o urmezi. Alege bine si intr-o zi - generatii la rând -altii ii vor multumi lui Dumnezeu pentru mostenirea pe care ai lăsat-o.