iunie 21, 2009

SUVERANITATEA LUI DUMNEZEU (1)

"Din El ..sunt toate lucrurile" (Romani 11:36)
Faptul ca recunoastem suveranitatea lui Dumnezeu in toate lucrurile nu ne transforma in niste pioni lipsiti de putere si nu ne elibereaza de responsabilitate. Nu, ci:
1) Ne elibereaza de teama. Cand te odihnesti in caracterul iubitor al lui Dumnezeu poti spune: "Da, fericirea si indurarea ma vor insoti in toate zilele vietii mele.." (Psalmul 23:6). Acest "da" nu poate fi obtinut de la bancherul tau, de la seful tau, de la agentul de asigurari si de la nimeni altcineva.
2) Ne elibereaza de explicatii: suntem eliberati de tirania de a trebui sa avem toate raspunsurile. Putem spune: "Nu stiu, dar ma incred in Cel care stie". Pericolul faptului de a cunoaste putina teologie este acela ca incepem sa credem ca putem patrunde impenetrabilul. Chiar si apostolul Pavel si-a ridicat mainile in sus si a spus: "cat de nepatrunse sunt judecatile Lui, si cat de neintelese sunt caile Lui!" Romani 11:33). S-o recunoastem, noi nu putem explica de ce Dumnezeu inchide anumite usi si deschide altele sau cum poate lua raul pentru a-l folosi spre bine. Dar o face si de obicei nu ne ofera nicio explicatie.
3) Ne fereste de mandrie. Pavel scrie: "Din El, prin El, si pentru El sunt toate lucrurile". Daca vrei sa faci ca suveranitatea lui Dumnezeu sa fie temporara sau limitata, atunci trebuie sa scapi de "toate lucrurile" din acest verset, ca si de cele din versetul din Romani 8:28: "stim ca toate lucrurile lucreaza impreuna spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu". Daca Dumnezeu spune "toate lucrurile", El vorbeste serios! Totul se reduce la o simpla alegere: fie ne incredem in Dumnezeu, fie ne jucam de-a Dumnezeu. Este o alegere usor de facut!