martie 22, 2010

INTUIȚIA

"Deoarece avem felurite daruri.. cine are darul proorociei, sa-l întrebuinteze dupa masura credintei lui" (Romani 12:6-8)

Liderii buni au intuitie. Ei "vad" când ceilalti nu vad; ei "înteleg" când ceilalti nu înteleg. Noi toti ne putem încadra în una din cele trei categorii:
1) Cei care nu vad niciodata. A-i pune pe acesti oameni în postura de lideri e ca si cum ai pune un capac patrat pe un borcan rotund; poti sa-l tot apesi si sa-l rotesti, caci nu se potriveste. Daca darul cuiva este sa sprijine, este o greseala sa-l pui în postura de lider. În plus, orice orchestra are nevoie de o buna vioara a doua. Noi suntem responsabili doar de darurile pe care ni le daruieste Dumnezeu, nu de cele pe care ni le dorim - sau pe care altii cred ca ar trebui sa le avem.
2) Cei care sunt educati pentru a vedea. Acesti oameni au materia prima; ei trebuie numai sa fie hraniti si îndrumati. Dr John Maxwell subliniaza faptul ca abilitatea de a gândi ca un lider este "o intuitie informata". Acesti oameni au nevoie de cineva care sa-i informeze, sa-i pregateasca si sa-i inspire si astfel vor deveni buni lideri. În realitate, fara intuitie esti atacat pe la spate toata viata de evenimente si opinii.
3) Cei care vad în mod natural. Acestia sunt oamenii care se nasc cu adevarate daruri de lideri. Ei îi înteleg pe oameni în mod instinctiv si stiu cum sa se deplaseze de la punctul A la punctul B. Chiar si în copilarie se poarta ca niste lideri. Daca îi privesti pe câmpul de joaca vei vedea ca toti ceilalti copii se iau dupa ei. Oamenii înzestrati de Dumnezeu cu o astfel de intuitie pot cladi pe ea, pot deveni mari lideri si-i pot binecuvânta pe ceilalti.
Daca doresti sa vezi capacitatea de lider în cea mai pura forma a ei, studiaza viata lui Hristos, care a spus: "Pentru ca nici Fiul omului n-a venit sa I se slujeasca, ci El sa slujeasca si sa-Si dea viata ca rascumparare pentru multi" (Matei 20:28).