iunie 20, 2008

GLOANȚE SAU SEMINȚE

"Domnul Dumnezeu Mi-a dat o limba iscusita, ca sa stiu sa inviorez cu vorba pe cel doborat de intristare" (Isaia 50:4)

___Richard Halverson scrie: "Ideile tale pot fi oferite oamenilor sub forma de gloante sau de seminte. Le poti impusca sau le poti semana. Ideile folosite ca gloante vor ucide inspiratia si motivatia. Ideile folosite ca seminte vor prinde radacina, vor creste si vor da rod in viata in care au fost plantate. Dar exista un risc: odata ce ele devin parte din cei in care le-ai plantat, probabil nu vei fi recunoscut drept sursa ideii. Dar daca esti dispus sa semeni fara aceasta recunoastere .. recolta ta va fi bogata".
___Gandeste la urmatoarele doua lucruri:
1) Ideile bune sunt irosite cand folosesti abordarea "inghite-le asa cum sunt". Trebuie sa inveti cum sa spui lucrul potrivit intr-un mod potrivit. Solomon scrie: "Cine isi infraneaza vorbele, cunoaste stiinta si cine are duhul potolit este un priceput" (Proverbe 17:27). Pentru a face ceva trebuie sa ai raspunsul corect – cu atitudinea potrivita.
2) Efortul tau de a-i ajuta pe altii sa se schimbe va da gres sau mai rau, ii va instraina, daca nu te apropii de ei in dragoste si smerenie. Majoritatea oamenilor stiu deja care este problema lor; au avut de-a face suficient cu ea. Si in adancul lor ei doresc sa fie mai buni. Dar daca nu vrei sa primesti raspunsul "cine esti tu sa-mi spui mie", trebuie sa te apropii de ei pe calea potrivita "Cuvintele prietenoase sunt ca un fagur de miere dulci pentru suflet, si sanatoase pentru oase" (Proverbe 16:24). Adevarul ii va face pe oameni liberi mereu. Dar daca ei refuza sa asculte adevarul datorita modului in care li-l spui, poate problema nu este la ei, ci la tine. Poate tragi gloante in loc sa plantezi seminte.