iulie 28, 2008

COMUNICAREA (1)

„Dragostea .. nadajduieste totul" (1 Corinteni 13:4;7)

___O femeie ii spuse in gluma consilierului ei: "Ne-am casatorit acum 20 de ani sa ne fim alaturi la bine si la greu. Si privind in urma, nu s-ar fi putut comporta mai bine, iar eu n-as fi putut-o da in bara mai rau!" Serios, orice bun consilier iti va spune ca o casnicie este un proces de adaptare la lucruri pe care nu le-ai fi putut anticipa. Iar o buna comunicare este cruciala. Este important:
1) Sa vorbesti cu tine insuti inainte de a discuta cu partenerul. inainte de a te incarca asemeni unei pusti, intreaba-te daca nu cumva teama, stresul sau ingrijorarea nu au provocat raspunsul partenerului tau. Incearca el/ea sa te raneasca in mod deliberat? Te deranjeaza mai mult acum pentru ca te simti nesigur si neapreciat? Nu interpretezi sau nu exagerezi cumva problema? Identificarea sentimentelor pe care le ai te va ajuta sa comunici mai calm si mai clar.
2) Sa iti adaptezi asteptarile. Avem dreptul de a astepta de la partenerul nostru sa ne iubeasca si sa ne respecte si sa fie credincios. Dar anumite alte asteptari nu sunt realiste; de pilda, sa tii socoteala lucrurilor pe care "fostul" nu le-a facut niciodata si sa astepti ca sotul sau sotia ta sa le faca. Pavel spune: "Dragostea .. nadajduieste totul".
3) Sa fii cinstit in privinta problemelor care necesita incredere. Este mai bine sa spui adevarul decat sa lasi lucrurile sa se adune. Uneori se poate admite ca ai mai multa nevoie in anumite zile. De pilda, Dr. Gary Oliver spune: "Cand o femeie simte panica de fiecare data cand sotul ei vine acasa tarziu fiindca fostul ei sot a avut o aventura .. este bine sa spui.. "Stiu ca nu este rational, dar am avut o zi plina de panica!" Acest fel de onestitate va va intari relatia.