iunie 14, 2009

ALEGERILE

"alegeti astazi cui vreti sa slujiti" (Iosua 24:15)
___Vietile noastre se aseamana cu niste aisberguri. Doar 15% este vizibil; si aceasta este reputatia. Restul, caracterul nostru este dedesubt, este ascuns. Caracterul este ceea ce gandim, dar nu impartasim niciodata. Este ceea ce facem cand nimeni nu ne priveste. Este modul in care reactionam la necazurile zilnice. Este modul in care facem fata esecului si succesului. Lucrul care ne-a facut ceea ce suntem sunt alegerile noastre. La sfarsitul unei cariere de succes, Iosua provoaca poporul Israel: "alegeti astazi cui vreti sa slujiti ..cat despre mine, eu si casa mea vom sluji Domnului". Deci alegerea iti apartine!
___Scriitorul francez Francois de la Rochefoucauld a afirmat: "Aproape toate greselile noastre sunt mai pardonabile decat metodele pe care le folosim pentru a le ascunde". Ai observat vreodata ca oamenii cu cel mai slab caracter au tendinta de a da vina pe imprejurari? Ei vorbesc despre o educatie proasta, despre dificultati financiare, si despre rautatea altora sau despre alte circumstante care i-au transformat in victime. Poate circumstantele tale au scapat de sub control, dar nu si caracterul tau. Nu poti da vina pe caracterul tau pentru imprejurarile tale, la fel cum nu poti da vina pe oglinda pentru felul in care arati. Dezvoltarea caracterului este intotdeauna alegerea ta. De fiecare data cand iei o decizie pe baza caracterului tau faci un pas inainte in cresterea ta spirituala.
___Stai o clipa si noteaza-ti momentele in care te-ai confruntat cu ispita si cu necazul. Langa fiecare scrie alegerea facuta; scapare, scuze, capitulare, evitare, perseverenta sau victorie. Care sunt domeniile problema? In ce mod vei invata sa procedezi mai bine? Daca multe din lucrurile pe care le-ai enumerat se datoreaza circumstantelor scapate de sub control, atunci alege sa iti controlezi mai mult viata.