iunie 13, 2009

VINDECAREA RELAȚIILOR FRÂNTE (5)

"El M-a trimis sa vindec pe cei cu inima zdrobita" (Isaia 61:1)
___Cand violezi increderea partenerului tau, "contul relatiei tale" va fi in deficit! Intimitatea este inlocuita de sentimente dureroase si distantare fizica. In calitate de ofensator, ai impresia ca in ciuda scuzelor si a parerii de rau, partenerul ranit isi manifesta doza de fire pamanteasca si te face sa platesti. Dar nu e asa! Ci el pur si simplu nu mai are resurse emotionale. Rezervorul lui s-a golit. A astepta sa fie ca inainte este ca si cum i-ai cere unui om fara picioare sa se grabeasca si sa umble! Asa ceva nu se va intampla. Ce poti face sa ajuti? Acelasi lucru pe care il faci cand ai un deficit in contul tau bancar:
1) Nu mai face retrageri! Nu cere si nu astepta de la partenerul tau ceea ce facea in mod normal pentru tine. Nu astepta sa fii servit. Strange-ti singur vasele murdare. Calca-ti singur hainele. Renunta la ideea de indreptatire. Practica arta de a renunta la tine insuti, asemenea lui Hristos. Pentru moment sprijina-te pe Dumnezeu, pe prietenii tai crestini si pe familie care sa te ajute sa-ti implinesti nevoile temporar nesatisfacute.
2) Incepe sa faci depuneri. Depune cate putin si des. "Dati, si vi se va da; ba inca, vi se va turna in san o masura buna, indesata, clatinata, care se va varsa pe deasupra" (Luca 6:38). Depozitele consistente vor anula in cele din urma deficitul, iar relatia va ajunge la surplus! Cauta in tacere mijloace de a face viata partenerului tau mai usoara: politeturi marunte, fapte pline de grija, aprecieri marunte care slujesc si salveaza. Acestea sunt lucrurile care il invita pe partenerul tau sa se simta in siguranta pentru a renunta la raceala, a incepe sa-si asume mici riscuri, a se reconecta si a reveni la ceea ce a fost.