iulie 21, 2008

BUNĂTATEA / HARUL LUI DUMNEZEU

"Omul de bine capata bunavointa Domnului.." (Proverbe 12:2)

___Fiindca binecuvantarile lui Dumnezeu nu sunt mereu ambalate la fel, ramanem cu ideea ca El acorda tratament preferential anumitor oameni; mai ales pentru ca Biblia spune ca El "nu este partinitor" (Faptele Apostolilor 10:34). Dar in versiunea engleza a Noului Testament, cuvintele har si bunatate sunt folosite alternativ, fiindca ambele deriva din cuvantul grecesc "charis" (dar). Gandeste-te putin: cand ii ceri cuiva o favoare, ii ceri ceva ce nu meriti. Contezi pe bunatatea si generozitatea persoanei atunci cand de fapt nu exista motiv sa o faca.
___In Scriptura, harul sau bunatatea lui Dumnezeu este ceea ce face posibil ca oamenii care altfel nu s-ar ridica prea sus sa faca lucruri marete. De pilda, cand Dumnezeu a ales o adolescenta pe nume Estera ca sa-si scape poporul si cand ea a pasit prin credinta in fata regelui, "ea a capatat trecere si iubire inaintea lui mai mult decat toate celelalte fete" (Estera 2:17). Dumnezeu a pregatit o cale prin care sa poata duce la indeplinire sarcina pe care i-o daduse. Si fara harul sau bunatatea divina este sigur ca Rut, o moabita, nu ar fi fost acceptata de iudei. Dar fiindca Dumnezeu a avut planuri pentru viata ei si inima ei era curata inaintea Lui, ea s-a casatorit cu Boaz, "un om foarte bogat" (Rut 2:1). Si din linia lor ancestrala a venit imparatul David, din care s-a tras Domnul Isus. Destul de impresionant, nu?
David a spus: "Tu binecuvantezi pe cel neprihanit, Doamne, si-l inconjuri cu bunavointa Ta, cum l-ai inconjura cu un scut" (Psalmul 5:12). Cand Dumnezeu te aproba, si oamenii incep sa-ti arate bunatate - deseori din motive pe care ei nu le pot explica! Solomon a spus: "Omul de bine capata bunavointa Domnului..". Asa ca cere bunavointa lui Dumnezeu, asteapt-o si umbla in ea!