mai 16, 2014

UNDE PUNEM VIRGULA?

“Ferice de cei milostivi, caci ei vor avea parte de mila..” [Matei 5 :7]

Cand tarul Alexandru al III-lea a venit la tron in anul 1881, multe lucruri s-au schimbat in viata Rusiei. Toleranta a fost inlocuita cu intoleranta si nationalismul acerb. Limba rusa a fost impusa tuturor nationalitatilor conlocuitoare. Faptul acesta a starnit reactii indreptatite.

Pe masa de lucru a tarului ajunsese cererea de gratiere a unei femei poloneze pentru sotul ei, invatator, condamnat, pentru ca tinea cu tot dinadinsul sa predea limba lui materna copiilor. La cererea femeii, tarul scrisese cuvintele: “Gratierea cu niciun chip, deportare in Siberia!” In lipsa tarului, sotia acestuia, Maria, a citit cererea. Inima ei s-a induiosat. Contand pe respectul pe care Alexandru i-l purta, Maria a sters cu un varf de cutit virgula de la locul ei, apoi a luat pana si a asezat virgula mai la inceput. Acum hotararea suna altfel: “Gratiere, cu nici un chip deportare in Siberia!”

Vezi cat de mult conteaza o virgula? Sa ne lasam folositi de Dumnezeu in ocaziile ce ni se ofera sa practicam binele! Ce numar insemnat de astfel de ocazii se pierd din cauza nepasarii, a neglijentei, a cuvintelor, a atitudinilor, a locului unde punem virgula… Sa ne lasam luminati de Scriptura pentru a cunoaste binele suprem si a-l pune in practica!