octombrie 21, 2009

ACCEPTĂ-TE

"Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine însuti" (Matei 22:39)


Doar iubindu-te într-un mod sanatos îi vei putea iubi pe oameni asa cum doreste Dumnezeu. Când nu te iubesti pe tine însuti traiesti în nesiguranta si cauti aprobarea celorlalti. Iar când nu o primesti, stima de sine scade. În consecinta, traiesti mult sub potentialul tau. Esti singura persoana de care nu poti scapa, asa ca daca nu înveti sa te accepti, te vei simti mizerabil. Opreste-te si gândeste-te la o situatie când ai fost în preajma cuiva cu care nu ti-a placut sa-ti petreci timpul; cum te-ai simtit?
Fie ca sunt bune sau rele, tu proiectezi fata de altii gândurile si sentimentele pe care le ai despre tine însuti. Deci daca vrei ca ceilalti sa gândeasca de bine despre tine trebuie sa ai o parere buna despre tine, o parere care se bazeaza pe Cuvântul lui Dumnezeu si care se hraneste din relatiile bune. Dar nu merge în cealalta extrema! Viata traita într-o auto-respingere continua este o invitatie deschisa celui rau, care "da târcoale ca un leu care racneste, si cauta pe cine sa înghita" (1 Petru 5:8). Nu te juca cu el!
Pavel scrie: "nimic bun nu locuieste în mine, adica în firea mea pamânteasca" (Romani 7:18). Aceasta înseamna ca punctele forte pe care le ai sunt o dovada a faptului ca Dumnezeu lucreaza în viata ta. Asa ca recunoaste-le. Biblia spune: "Comoara aceasta o purtam în niste vase de lut, pentru ca aceasta putere nemaipomenita sa fie de la Dumnezeu si nu de la noi" (2 Corinteni 4:7). In loc sa te preocupe slabiciunile si parerea proasta pe care o ai despre tine, recunoaste "comoara" prezentei lui Dumnezeu, puterea si potentialul care se afla în tine si zideste-ti viata pe acestea.