iunie 28, 2009

NU ȚINE SCORUL

"Iertati-va unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, asa iertati-va si voi" (Coloseni 5:15)
Jimmy s-a enervat si a vorbit urat la restaurant si a facut-o de rusine pe sotia lui, Lisa. A doua zi dimineata s-a simtit prost si a rugat-o sa-l ierte. Ea a spus ca il iarta, dar a continuat sa-i aduca aminte de incident. Intr-o zi, plin de descurajare, el a spus: "Am crezut ca o sa ma ierti si o sa uiti". Ea a spus: "Asa am facut, dar nu vreau ca tu sa uiti ca te-am iertat si am uitat". Si tu ierti la fel?
Tinerea scorului functioneaza doar in competitiile sportive; in relatii este ceva dezastruos. Este atata bine in cei mai rai dintre noi si atata rau in cei mai buni dintre noi incat ne irosim o mare parte din viata invatand sa iertam si sa uitam. Iar uitarea este mai grea cand ofensa este mare. Micile ofense pot fi iertate repede; dar cele mari necesita un proces de vindecare.
Dar pana nu ai luat hotararea de a ierta, procesul nu poate incepe.Cum poti sa ierti? "Cum v-a iertat Hristos, asa iertati-va si voi?" Pavel raspunde: "imbracati-va cu o inima plina de indurare, cu bunatate, cu smerenie, cu blandete, cu indelunga rabdare. Ingaduiti-va unii pe altii, si, daca unul are pricina sa se planga de altul, iertati-va unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, asa iertati-va si voi" (Coloseni 3:12-13). Pentru a practica acest gen de iertare trebuie sa te concentrezi asupra valorii persoanei, nu asupra slabiciunii ei. Trebuie sa-ti intorci inima de la ce a fost la ceea ce poate fi. Poate spui: "De ce sa iert si sa uit?" a) deoarece Cuvantul lui Dumnezeu iti spune asa; b) deoarece tu la randul tau vei avea nevoie de iertare; c) fiindca nu ai fost creat sa duci cu tine stresul care vine odata cu resentimentul.