iulie 03, 2009

CÂND VIAȚA TE TRAGE ÎN JOS (2)

"Ilie era.. ca si noi" (Iacov 5:17)

Care a fost reteta prescrisa de Dumnezeu pentru a-l reabilita pe Ilie? O predica despre credinta sovaitoare a proorocului? Nu, ci doar odihna si hrana! Dumnezeu recunoaste limitarile noastre, chiar si atunci cand noi nu le vedem. "Trestia franta n-o va zdrobi, si mucul care mai arde inca, nu-l va stinge. Va vesti judecata dupa adevar" (Isaia 42:3). Cand neglijam nevoile noastre legitime, lucrul acesta transpare in atitudinea noastra.
Dumnezeu intelege ca a fi doborat este o chestiune de "perspectiva", iar faptul de a ne ridica din nou necesita corectare in patru domenii cruciale. Deci:
1) El a corectat perspectiva lui Ilie despre Dumnezeu. "Iesi, si stai pe munte inaintea Domnului!" Si iata ca Domnul a trecut pe langa pestera" (1 Imparati 19:11). Cel care i-a dat lui Ilie izbanda pe muntele Carmel a putut si sa-l sprijine in desertul Izreel. Dar mai intai Ilie trebuia sa petreaca timp cu El; altfel rezervorul sau era gol.
2) El a corectat perspectiva lui Ilie despre lume. Ilie a spus: "legamantul a fost incalcat, altarele Lui au fost distruse, proorocii Lui au fost ucisi si sunt ultimul ramas" (parafrazare v. 14). Dar Dumnezeu i-a aratat lui Ilie ca El inca mai are resursele si strategiile pentru a-Si duce la indeplinire scopurile, chiar si intr-un mediu ostil (versetul 18).
3) El a corectat perspectiva lui Ilie despre sine insusi. Proorocul s-a vazut neajutorat si inadecvat: "Doamne, ia-mi sufletul, caci nu sunt mai bun decat parintii mei" (v. 4). Dar Dumnezeu i-a aratat ca mai sunt inca imparati care trebuie unsi, lupte care trebuie castigate si ca Ilie are un rol important de indeplinit (v. 16).
4) El i-a oferit un ajutor. Dumnezeu l-a trimis pe Elisei ca sa lucreze cu el (v. 21). Nu trebuie sa duci singur povara! Recunoaste ca ai nevoie de ajutor si priveste cum Dumnezeu aduce un sprijin in viata ta.