iulie 02, 2009

CÂND VIAȚA TE TRAGE ÎN JOS (1)

"Iile era .. ca si noi" (Iacov 5:17)
Exista clipe in viata cand suntem doborati. Dar Cuvantul lui Dumnezeu ne arata modul in care ne putem ridica din nou. Priveste la Ilie, care "era ca si noi". Cum de a cazut el atat de jos?
1) S-a intamplat in pragul unei mari victorii. El nu a pornit deprimat si nici nu a cazut in pacat. Nu, ci el a chemat doar foc din cer si a ucis 450 de prooroci ai lui Baal (1 Imparati 18:22-40). Dar acesta nu este un lucru usor de facut! Asa ca el a trecut de la euforie la epuizare. Trudit, cu garda jos si foarte vulnerabil, el a cazut intr-o stare de depresie fireasca fiindca oboseala ne rapeste curajul.
2) Teama l-a facut sa nu mai vada perspectiva. Omul lui Dumnezeu care tocmai s-a confruntat cu o multime de oameni rai a ajuns sa fuga de o femeie, Izabela (1 Imparati 19). Teama l-a facut sa uite puterea lui Dumnezeu; teama i-a denaturat perspectiva si l-a facut sa se gandeasca la moarte. Epuizarea asociata cu teama este o combinatie periculoasa. Ea lasa loc unei gandiri deznadajduite si gresite si creeaza iluzia ca nu ti-a mai ramas nicio alternativa.
3) El s-a izolat, Ilie si-a lasat slujitorul la Beer-Seba si s-a dus in pustie singur (1 Imparati 19:3-4). Cand ai nevoie cel mai mult de sprijin, anxietatea, sentimentul inadecvarii si teama de esec te vor impinge spre izolare. In acel moment te afli in cea mai rea companie posibila, a ta insuti, Ilie s-a gandit: "am ramas numai eu singur, si cauta sa-mi ia viata" (v. 10, 14). Cu alte cuvinte: "E de rau si nu intrevad nicio imbunatatire!" Cand esti cu moralul la pamant, nu este momentul potrivit sa te izolezi. Ci este clipa in care trebuie sa te apropii de Dumnezeu si de cei care te iubesc si care te pot sustine.