mai 20, 2009

CUM SĂ TE STĂPÂNEȘTI

"Toate lucrurile imi sunt ingaduite, dar" (1 Corinteni 6:12)
___Instiinteaza-ti firea cine este in control. Cauta cai de a-ti spune "nu" in fiecare zi. Daca o vei face, vei reusi si atunci cand conteaza cu adevarat. Nu vorbim doar despre pacatele capitale, ci despre anularea zonelor nedisciplinate din vietile noastre pe care le scuzam, le rationalizam sau amanam sa le confruntam. Pavel scrie: "Toate lucrurile imi sunt ingaduite, dar nu toate sunt de folos; toate lucrurile imi sunt ingaduite, dar nimic nu trebuie sa puna stapanire pe mine".
___Cat timp mai ai de gand sa-ti spui: "Stiu ca trebuie sa ma schimb si o voi face, dar maine?" Ai dreptul de a consuma prajitura cu ciocolata si inghetata inainte de culcare in fiecare seara. Este "ingaduit", dar "nu de folos", mai ales daca iti doresti artere libere, sange fara zahar, talie de viespe sau capacitatea de a alerga la maraton. Ai dreptul sa-ti cheltuiesti timpul si banii cum doresti, dar nu ai dreptul sa te plangi cand lucrurile se schimba si ajungi la casa saracilor. Ai dreptul sa-ti umpli mintea cu orice fel de gunoi alegi. Dar trebuie sa intelegi ca expunerea constanta la lucruri rele iti vor slabi caracterul, iti va rapi stima de sine si in final te va robi.
___Cand este vorba de inlocuirea obiceiurilor rele cu altele bune, doar o persoana o va face; tu. Caracterul tau este suma alegerilor tale de fiecare zi. Zi de zi, ceea ce gandesti, ceea ce alegi si ceea ce faci va reprezenta ceea ce devii.