aprilie 09, 2015

ZIUA DINTAI A SAPTAMANII

“In ziua dintai a saptamanii, Maria Magdalena s-a dus dis-de-dimineata la mormant...; si a vazut ca piatra fusese luata de pe mormant.” [Ioan 20:1]

 

La lasarea intunericului, scurt timp inainte de inceperea sabatului, Domnul Isus a fost pus in mormant. In ziua dintai a saptamanii, adica duminica, Maria Magdalena s-a grabit dis-de-dimineata la mormant. Nu mai putea suporta sa ramana acasa, dorea cel putin sa fie aproape de mort la mormantul Sau. Dar ce vazu? Piatra era rostogolita, era data la o parte de la deschizatura mormantului. Acesta a fost primul semn vizibil al invierii. Fiecare putea recunoaste acum, ca mormantul era gol. Pentru Domnul nu a fost necesar ca piatra sa fie data la o parte. Nicio piatra nu L-ar fi putut impiedica pe Cel inviat, care putea trece prin usi incuiate, sa paraseasca mormantul.

Ce triumf! Christos a inviat, El, Cel care prin moarte a nimicit pe diavolul, cel ce are puterea mortii. Aceasta s-a intamplat in ziua dintai a saptamanii. Cu aceasta zi a inceput o noua ordine. Sabatul, care apartinea legii, a fost dat deoparte. Prima zi a saptamanii, amintita de Ioan 20 de doua ori, a introdus perioada crestina. Astfel, duminica a devenit ziua deosebita a crestinilor credinciosi.