decembrie 20, 2012

RASPLATA TI-O CASTIGI SINGUR!


“Nu-i asa? Daca faci bine vei fi bine primit; dar daca faci rau, pacatul pandeste la usa; dorinta lui se tine dupa tine, dar tu sa-l stapanesti.” [Geneza 4:7]

 

Stephen Covey, în una dintre cartile sale vorbeste despre doua categorii de oameni: Sunt oameni spunea el, cu o mentalitate absolutiva, globala. Si oameni care au o mentalitate restrictiva, finita. Cei ce au o mentalitate limitata vad lumea ca pe o placinta finita.

Daca cineva din aceasta placinta ia o bucata mai mare, acestia au sentimentul ca lor le ramane mai putin. Oamenii cu aceasta mentalitate, ajung foarte greu sa recunoasca valoarea celuilalt, sau sa acorde credit, autoritate si pretuire altei persoane.

Acestia se bucura foarte greu de succesul altcuiva, chiar daca uneori acestia sunt rude sau prieteni apropiati. Au todeauna sentimentul ca cineva le ia din ceea ce li se cuvine.

Ai întalnit astfel de oameni? Este usor sa-i identifici pe cei ce au o mentalitate restrictiva-limitata, dupa reactiile pe care le au si comentariile pe care le fac, atunci cand cineva reuseste într-un anumit domeniu. Este o situatie trista atunci cand fericirea altora, într-un anume fel o diminueaza pe-a ta! Aceasta este experienta traita de acesti oameni!

Ceilalti oamenii ce au o mentalitate absolutiva, globala, vad lumea ca avand posibilitati si resurse infinite. Este destula „glorie” si sunt destule situatii prin care fiecare poate fi apreciat si onorat într-un anume domeniu.

Dumnezeul nostru este un Dumnezeu al abundentei si nicidecum al restrictionarii.

Pastrand în atentie cele doua tipare, sa ne întoarcem la prima carte a Bibliei, la istoria prezentata de Cuvantul lui Dumnezeu, despre Cain si Abel. Dumnezeu a privit cu placere la jertfa lui Abel, dar nu si la cea a lui Cain! De aceea Cain s-a înfuriat!

Stiti cuvintele cu care l-a atentionat Dumnezeu? Dumnezeu l-a întrebat: „de ce te-ai înfuriat si ti s-a posomorat fata?” „Daca faci bine vei fi si tu bine primit!”

Cain avea o mentalitate restrictiva. El credea ca Abel a luat toata cinstea si toata onoarea iar lui, nu i-a mai ramas nimic. De aceea el voia sa scape de concurenta!

Atentionandu-l Dumnezeu i-a spus: „vei fi primit si tu în acelasi fel, numai daca faci bine!”

Acelasi cuvant îl are Dumnezeu si pentru noi astazi. Daca faci bine, si tu vei fi bine primit! Noi nu suntem în competitie cu nimeni. Dumnezeu are pentru fiecare aceeasi rasplata!