aprilie 08, 2014

STARUINTA (1)

“Dar cel ales la suflet face planuri alese si staruie in planurile lui alese” [Isaia 32:8]

In secolul al XVI, cartoful era considerat toxic pentru om si servea numai pentru hrana animalelor. Un farmacist al armatei franceze pe nume Antoine-Augustin Parmentier (1737-1813), fiind prizonier in Germania a descoperit la fiecare masa, in gamela sa, cartofi. Intors in Franta, farmacistul a staruit ca aceasta leguma sa fie admisa, considerand-o un leac impotriva foametei acelor vremuri grele. Dar s-a declansat o violenta opozitie, iar in anumite provincii chiar s-a interzis cultivarea “plantei daunatoare”. Parmentier a staruit in planurile sale si a reusit totusi sa convinga pe oamenii mari ai vremii de utilitatea cartofului. Pana la urma si cei de la Academia de Medicina au dat raspunsul ca tuberculu este nedaunator si au recomandat folosirea lui.

Parmentier nu s-a lasat intimidat de nestiinta unor oameni din popor si a continuat activitatea, devenind unul dintre primii specialisti in nutritie, dietetica si igiena alimentara. De asemenea, a studiat metode de conservare a mancarurilor, inclusiv refrigerarea. In final, Academia de Stiinte a recunoscut meritele sale.