iunie 23, 2015

UMILIREA

„Dupa ce L-au rastignit, i-au impartit hainele intre ei, tragand la sorti... Apoi au sezut jos si-L pazeau." [Matei 27:35-36]

 

Alaturi de durerile corporale legate de crucificare, caracteristica cea mai ciudata a acestui mod de executie consta in aceea ca cel crucificat purta semnul celui izgonit. Victimele erau batjocorite fara mila. De obicei atarnau dezbracate. Intentionat erau expuse batjocurii si rusinii. Citim in Evrei 12:2 ca Hristos „a suferit crucea, a dispretuit rusinea".

Scriptura ne arata ca lui Hristos i s-au luat intentionat toate hainele. Da, soldatii, care il pazeau, au tras la sorti pentru hainele care ii mai ramasesera Mantuitorului. Sa ne gandim cat de mare a fost ura, impotrivirea fata de Isus in acele momente! Profetia amintita aici se gaseste in Psalmul 22:18, unde citim: „isi impart hainele Mele intre ei si trag la sorti pentru camasa Mea." Si aceasta lucrare a apartinut de la inceput planului suveran al lui Dumnezeu. Si Mantuitorul a stiut ca se va intampla asa. Dar cu toate acestea a acceptat crucea, ca tu si cu mine sa fim salvati din pacat si moarte. Sa meditam la acest adevar si sa luam „aminte la Cel ce a suferit din partea pacatosilor o impotrivire asa de mare fata de Sine" (Evrei 12:3).