decembrie 01, 2011

SECUREA PIERDUTA (1)


Ajungând la Iordan, au tăiat lemne. Si pe când tăia unul din ei o bârnă, a căzut fierul de la secure în apă. El a strigat: "Ah! domnul meu, era împrumutat!" Omul lui Dumnezeu a zis: "Unde a căzut?" Si i-a arătat locul. Atunci Elisei a tăiat o bucată de lemn, a aruncat-o în locul acela, si fierul de la secure a plutit pe apă. Apoi a zis: "Ridică-l!" Si a întins mâna, si l-a luat.” [2 Împărati 6:4-7]
       Citim despre o activitate uzuală: tăiat de lemne, pentru aceasta fiind necesară o secure, folosită de un fiu de proroc, secure împrumutată de tinerii aceia, care urmau să strângă toate bârnele, necesare construirii cortului. Cu totii stim că securea este confectionată dintr-un fier dur si rezistent si are atasată o coadă, la fel fiind si securea folosită de elevii lui Elisei, care pleacă la muncă însotiti de învătătorul lor, de care, orice ar fi, ei nu se despart.

Mă gândesc că trebuie să fi fost important obiectul acesta de fier, dacă el este specificat in Biblie… dar mult mai importantă este unitatea dintre ucenici si învătătorul lor, dintre acesti tineri si Elisei, toti împărtăsind acelasi gând, lucrând în acelasi Duh, fiecare aducând câte o bârnă, pentru a avea material de constructie.

Dar si mai frumos mi se pare faptul că în lucrarea aceasta ei nu se „împiedică de bătrânul lor învătător”, ci îl doresc pe Elisei cu ei, semn ca ei se lăsau învătati si observati în detaliu de Elisei, neavând nimic de ascuns de ochii învătătorului lor si de aceea duhul de unitate era prezent între ei, ei fiind „transparenti”, trăind fără ocolisuri, fără resentimente, toată viata fiindu-le trăită „la vedere”.

Însă, în lucrarea aceasta s-a întâmplat un lucru neplăcut pentru ei, fiindcă în timp ce tăiau lemnele, coada de la secure se rupe, iar fierul cade în apa Iordanului, producându-le tulburare, pentru că securea împrumutată, trebuia găsită si returnată proprietarului.

Dar oare cum s-ar fi rezolvat situatia aceea dacă Elisei nu ar fi fost cu ei…? Elisei Il reprezintă astăzi pe Domnul Isus, Învătătorul nostru, iar faptul că Elisei a fost invitat în lucrarea aceea, ne arată că indiferent ce lucrări am face pe pământ, trebuie ca întotdeauna să-l invităm pe Domnul Isus să meargă cu noi, oriunde si oricând, si fie că totul va merge fără incidente, fie că satan va făuri un plan rău, ca să ne producă întristare, dacă Domnul Isus este prezent în acea lucrare, va găsi El calea de scăpare, pentru a aduce lucrurile la liman.



Cristina