august 06, 2014

NAVIGATIE CEREASCA

“Domnul tamaduieste pe cei cu inima zdrobita, si le leaga ranile. El socoteste numarul stelelor, si le da nume la toate.” [Psalm 147:3-4]

 

        Odinioara, navigatia astronomica juca un rol foarte important, atunci cand vapoarele parcurgeau distante mari pe mare. In cazul acestei “navigatii ceresti”, oamenii se orientau ziua dupa soare, iar noaptea dupa anumite stele fixe. Aceste stele au, vazute de pe pamant, o miscare proprie foarte mica, incat pot fi luate ca puncte fixe pentru orientare.

        La fel stau lucrurile si in domeniul etic-moral. Si acolo exista puncte fixe, pe care nu noi le stabilim, ci ele sunt stabilite de Dumnezeu. Daca dorim sa reusim in calatoria vietii noastre, trebuie sa ne orientam dupa aceste puncte fixe stabilite de Dumnezeu. Ele sunt prezentate in Biblie, unde sunt descoperite gandurile lui Dumnezeu.

        Nici un navigator nu s-ar baza pe simtamintele sale, sau pe experienta sa, sau pe parerile pasagerilor. Atunci, vaporul si-ar gresi destinatia.

        Cine nu tine seama de ceea ce spune Dumnezeu, ci se lasa condus de propriile pareri sau de ale altora, se indreapta spre nefericire. Urmarile vor fi “rani” si “inima zdrobita”. Dar Dumnezeul atotputernic, care a creat stelele si ne-a dat legile Sale, ne iubeste. El doreste sa ne vindece sis a ne leger anile, cand ne-am pierdut orientarea si am esuat. Pentru aceasta trebuie sa ne intoarcem la El.