septembrie 03, 2014

SCHIMBAREA INSCRIPTIEI FUNERARE (1)

“Invata-ne sa ne numaram bine zilele, ca sa capatam o inima inteleapta.” [Psalm 90:12]
        Chimistul si industriasul suedez Alfred Nobel (1833 – 1896) era un om renumit in annul 1888. Nu s-a casatorit si s-a dedicat studiului. In annul 1875 a inventat dinamita si apoi alte explosive mult mai puternice. Lumea ii spunea “regele dinamita”. Intr-o dimineata din annul 1888, Alfred Nobel lua ziarul si isi citi propiul necrology care suna asa: “Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, a murit ieri. El este cel care a proiectat o procedura, care sa omoare intr-un razboi mai multi oameni decat au murit in celalalte razboaie. Alfred Nobel a murit foarte bogat!”
        Din greseala, jurnalistul il confundase pe Alfred cu fratele sau mai mare, care decedase cu adevarat. Dar citind necrologul defaimator, Alfred Nobel s-a trezit ca dintr-un vis urat. Omenirea avea sa-l comemoreze ca pe “ingerul mortii”, ca cel care a fabricat moartea omenirii. O asemenea comemorare era ingrozitoare.
        In ziua aceea in mintea lui Nobel a incoltit un gand. Nobel si-a facut un plan, si anume sa lase prin testament imensele sale bogatii pentru un fond de premii pentru cele mai remarcabile opera care sa intareasca pace ape pamant. Asaa aparut premiul Nobel, ravnit de multi barbate si femei, care se decerneaza de parlamentul norvegian si Banca Nationala a Suediei.