iulie 30, 2010

PROMISIUNE = PORUNCĂ

“..Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau. Aceasta este cea dintai si cea mai mare porunca...” [Matei 22:34-40]

Ce oare poate insemna ispita cu care fariseul s-a apropiat de Domnul Isus? Sa fi fost oare cineva in Israel care nu cunoastea legea pe care Dumnezeu a dat-o prin Moise? Si mai ales PRIMA porunca!
Daca ne intoarcem in Vechiul Testament, in Deutoronom cap30 incepand cu v1, vom citi ca Dumnezeu pune in fata poporului binecuvantarile care ii astepta, daca vor face voia Lui. Apoi in v6, Dumnezeu face o lucrare deosebita. Si anume, le modeleaza inima ca sa-L poata iubi si sa asculte de El. Pentru ca omul sa intre in binecuvantarile Domnului, El face din aceasta o porunca bazata pe caracterul Lui – dragostea.
Mai mult, Dumnezeu, incepand cu v11 tot din Deutoronom, spune poporului ca porunca data (v6), nu este departe de ei. Nimic de pe pamant nu poate tine pe om departe de acesta porunca, doar sa vrea sa o implineasca. Este chiar in inima lor, o au pe buzele lor. Si mai mult, Dumnezeu indeamna oamenii de pretutindeni sa aleaga sa faca voia Lui. ...”Alege viata ca sa traiesti...” v.18b.
In textul din Matei intelegem mai usor cum acest fariseu care trebuia sa invete pe altii legea Domnului, sa lamureasca altora porunca care duce la asigurarea vietii, nici el nu o credea!
Sa ne ajute Domnul Dumnezeu pe toti care avem in inima aceasta Promisiune = Porunca, sa nu ne indoim de ea, ci s-o spunem si celor care inca nu o cunosc!

Cornel