martie 10, 2011

INSEMNATATEA IERTARII

„Un om bogat, numit Zacheu, mai marele vamesilor, căuta să vadă care este Isus; dar nu putea din pricina norodului, căci era mic de statură. A alergat înainte, si s-a suit într-un dud ca să-L vadă; pentru că pe drumul acela avea să treacă. Isus, când a ajuns la locul acela, Si-a ridicat ochii în sus, si i-a zis: "Zachee, dă-te jos degrabă, căci astăzi trebuie să rămân în casa ta." [Luca 19: 2-5]

Zacheu era un vames, un functionar însărcinat să încaseze veniturile vămii, si aude si el vorbindu-se despre Domnul Isus… nu-L cunostea, dar îsi dorea să stea fată în fată cu El, să-L aibă la masă, să-L poată auzi cum i se adresează si cum i-ar rosti numele, semn că Zacheu era atras de Domnul Isus.
Insă Zacheu era mic de înăltime, spune Biblia, cumva era greu de remarcat, cu toată functia pe care o detinea, apoi era si desconsiderat de oameni si condamnat de cei ce-l cunosteau… cu sigurantă că avea si el păcatele lui, de vreme ce era catalogat drept păcătos, dar pentru Zacheu n-a contat părerea oamenilor, nici nu l-a împiedicat să-si dorească în continuare să-l cunoască pe Domnul Isus, ci Zacheu „a alergat”, semn că a actionat, hotărât să nu renunte până ce nu-l va cunoaste personal pe Domnul Isus.
Era o multime de oameni care doreau să-l vadă pe Domnul Isus trecând pe lângă ei si era prea greu să-l fi văzut Domnul Isus pe Zacheu în multimea aceea, dar Zacheu dorea ca Domnul Isus să rămână la el, nu să-l vadă doar în treacăt, asa că s-a gandit să iasă din multime, să se pună separat de ea, urcându-se într-un dud, ca să poată fi văzut de Domnul Isus.
Da, Domnul Isus l-a văzut pe Zacheu si s-a oprit în dreptul lui, i-a strigat numele si i-a spus că va ramane cu el, mergând si-n casa lui. Ce putea fi mai important pentru Zacheu? Era lucrul ce si l-a dorit cel mai mult… dar dacă ar fi rămas în multime, Zacheu nu l-ar fi cunoscut personal pe Domnul Isus.
La fel este si astăzi, dacă cineva vrea să aibă o relatie personală cu Domnul Isus, va trebui să iasă din lume, din sistemele de valori ale veacului acestuia, din traditii si obiceiuri, care nu folosesc la nimic si din obisnuinta de a participa la programe de biserică… doar pentru că este zi de duminică, dar fără să-i aducă transformarea fiintei făcându-l tot mai asemănător Domnului Isus.
Doar când Domnul Isus a intrat în casa lui Zacheu, a pătruns lumina în sufletul lui si si-a recunoscut păcatul în care trăia, si este posibil că până atunci Zacheu n-ar fi recunoscut păcatele ce le avea, si nici nedreptătile făcute altora, însă în ziua aceea, Zacheu înțelege că trebuie să-si pună în ordine relatiile, să stea fată în fată cu cei pe care îi nedreptățise, dându-si înapoi datoriile, ca Domnul Isus să-i poată restaura viata.
După ce Zacheu a înteles ce înseamnă a da iertare si a primi iertarea altora, Domnul Isus îi spune: "Astăzi a intrat mântuirea în casa aceasta!”… Să învătăm de la Zacheu: să ne punem viata în ordine fată de aproapele nostru si să nu ne mai amăgim, crezându-ne mântuiti, dacă nu s-a trezit si în noi duhul, asa cum s-a trezit în Zacheu, fiindcă doar asa cum vom fi iertati de cei pe care i-am nedreptătit si asa cum vom ierta si noi pe altii, asa ni se va ierta si nouă, spunea Domnul Isus...



Cristina