aprilie 12, 2011

STII CINE ESTE ISUS?

"Pilat L-a întrebat: "Esti Tu Împăratul Iudeilor?" "Da", i-a răspuns Isus, "sunt." [Luca 23:3]

Marele Pilat stă fată în fată cu Domnul Isus si nu-l poate recunoaste, ca fiind Dumnezeul Întrupat, ce trist!... de fapt Pilat îl întreabă pe Domnul Isus dacă El era împăratul iudeilor, si sigur nu gândea că Domnul Isus ar fi fost Împăratul împăratilor, fiindcă asa ar fi trebuit să-l considere si Împăratul lui... dar de mare ce era, Pilat nu putea accepta.
Da, Pilat se credea superior Domnului Isus... si chiar spunea ca el „are putere asupra Domnului Isus”... Câtă eroare...! Ca si în vremurile noastre: multi se cred, ca si Pilat, stăpânii propriilor vieti, considerând că ei pot detine controlul vietilor lor, iar în situatiile când stau si ei fată în fată cu Domnul Isus, „se spală pe mâini” si scapă de El, trimitându-L la altii... crezându-se prea "mari" ca să aibă nevoie de un Mântuitor.
Asa a făcut Pilat, l-a trimis pe Domnul Isus la Irod, Irod fiind fascinat de minuni, nu de Dumnezeul Cel viu... si se gândea ca aceea era ocazia când va vedea împlinită sub ochii lui vreo minune, însă Domnul Isus cunostea inima lui Irod si stia că indiferent ce minune ar fi făcut, Irod n-ar fi crezut, având inima prea împietrita si nimic nu l-ar fi sensibilizat, asa că Domnul Isus a tăcut.
Cred că tăcerea aceasta a Domnului Isus este cheia biruintei. El stia când trebuia să vorbească si când să tacă, arătând astfel că erau prea importante Cuvintele lui Dumnezeu, ca să le irosească înaintea celor ce nu le credeau, posibil că Irod ar fi dispretuit, batjocorit si ironizat chiar si minunile pe care le-ar fi văzut, fiindcă Minunea stătea chiar în fata lui, dar el n-o vedea, de "orb" ce era.
Nici Irod n-a găsit ce să facă cu Domnul Isus, nu l-a acceptat personal si din nou l-a trimis la Pilat, Domnul Isus fiind puntea lor de legătură... Normal, fiindcă viata Domnului Isus are scopul de a uni oamenii, iar acolo unde este prezenta Lui, oamenii se împacă.
Ciudat este că, desi Pilat spune ca Domnul Isus este nevinovat, tot pune să-l bată… de frica multimii, Pilat având un caracter slab si fricos, de vreme ce se temea de oameni, un om fără stabilitate emotională, un om care se lasă prea usor influentat, doar ca să nu-si piardă scaunul de împărat, asa că alege să fie nedrept, eliberându-l pe Baraba, desi stia prea bine Pilat de câte păcate se făcea Baraba vinovat...
Însă, ca sa rămână în gratiile oamenilor, Pilat încalcă dreptatea... exact ca si azi, multi devin una cu răul, doar ca să fie acceptati de multime si ajung chiar să clevetească un nevinovat, si multi au mărturisit mai târziu cum s-au „distrat” pe seama nenorocitilor fără ajutor, doar ca să le facă altora pe plac, desi stiau că aceia erau oameni buni si nevinovati de lucrurile pentru care erau acuzati...
Să nu fim ca si Pilat, să nu ne temem de oameni, ci să apăram dreptatea lui Dumnezeu, mila si neprihănirea, iar atunci când fratii nostri sunt batjocoriti pe nedrept, să nu ne dăm de partea multimii, ci să fim de partea lui Dumnezeu, trăind si noi cum a trăit Domnul Isus si doar asa vom sti cu adevărat cine este El!


Cristina