iulie 22, 2011

CREDINTA, NADEJDEA SI DRAGOSTEA (1)

"Acum dar rămân aceste trei: credinta, nădejdea si dragostea; dar cea mai mare dintre ele este dragostea!" [1 Corinteni 13:13]
Trei virtuti: credinta, nădejdea, dragostea, iar dacă un om ar fi întrebat ce alege în primul rând, din acestea trei, el cu sigurantă va spune: dragostea, si cred de aceea dragostea este cea mai mare dintre toate aceste virtuti.
Fiecare om (bărbat sau femeie) tânjeste după dragoste, fiindcă fără dragoste omul nu poate trăi, iubirea fiind tot atât de importantă omului precum aerul, apa sau pâinea.
Însă, este tare complicat ca omul sa poată întelege ce este cu adevărat dragostea, fiindcă dragostea este Însusi Dumnezeu, pe care noi îl cunoastem în parte, iar Dumnezeu este Triunitar, de aceea si dragostea este de trei feluri, totusi multi oameni nu pot pricepe lucrul acesta si de aceea cad de tristete în inimile lor.
1.Eros - dragostea trupească - bazată pe ce se vede, pe simturile si pe atingerile trupului, pe dorinte fizice si pofte carnale, care îi atrag apoi pe oameni în păcate de imoralitate si ei vor deveni pe zi ce trece tot mai nefericiti, din pricina păcatului lor.
2. Fileo - dragostea sufletească - bazată pe emotii si sentimente, fiind dragostea conditionată, care va pune conditii celui iubit, dragostea aceasta oferind exact atât cât primeste si nimic mai mult. De cele mai multe ori acest tip de dragoste nu este reciprocă, de aceea se nasc apoi suferinte, deziluzii, esecuri, lacrimi, care îi conduc pe oameni la depresie sau chiar la suicid.
3. Agape - dragostea bazată de duhul uman - ea nu fi cunoscută de oamenii care nu-l au pe Domnul Isus în inima lor ca si Mântuitor, duhul lor fiind mort. Însă, un duh înviat prin Duhul Sfânt va cunoaste dragostea adevărată, dragostea neconditionată, fără pretentii, fără conditii, o dragoste de Sus, trăită sub călăuzirea Duhului Sfânt, care iubeste oricând, si în nenorocire si în bucurie, fără se bazeze pe emotii, atingeri sau pofte păcătoase, ci dragostea agape doreste mântuirea sufletelor celor din jur, căutând folosul lor.
Dragostea agape este Însusi Domnul Isus coborât în inima omului si ea constă in dorinta de a te dărui altora, de a te sacrifica tu pentru binele lor, de a muri fată de tine însuti, ca poti trăi fată de ei, simtind fericirea lor ca si cum ar fi fericirea ta proprie.
Această dragoste a manifestat-o Domnul Isus pentru orice om, de aceea a acceptat moară pe cruce, plătind El pentru păcatele fiecărui om care-l va primi pe El în inima lui.


Cristina