august 01, 2011

TRAIND FARA COMPROMIS

Fiii lui Efraim aveau si cetăti deosebite în mijlocul mostenirii fiilor lui Manase, toate cu satele lor. Ei n-au izgonit pe Canaanitii care locuiau în Ghezer, si Canaanitii au locuit în mijlocul lui Efraim până în ziua de azi, dar au fost pusi plătească un bir.” [Iosua 16:9]

Mostenirea primită de fiii lui Efraim, în tara promisă, era o mare binecuvântare, însă de remarcat în acest capitol este faptul Efraimitii, desi nu trebuiau aibă nimic în comun cu neamurile (Canaanitii), ei locuiau împreună cu ei, primind o „taxă de chirieîn urma acestui fapt, un bir din partea lor, acceptându-i locuiască pe teritoriul lor.

Efraimitii erau foarte binecuvântati, ceva mai mult decât fratii lor, scris fiindcă ei aveau case deosebite în mijlocul fratilor săi, însă, în loc ca bunătatea Domnului să-i îndemne la pocăintă si la o dedicare totală fată de El, Efraimitii au devenit lumesti, făcând compromis cu Canaanitii, devenind chiar prieteni cu ei, convietuind împreună, de dragul banilor si beneficiilor pe care le aveau de la ei.

Aceasta este înselătoria pe care a adus-o satan si în mintea crestinilor de azi si, de dragul câstigurilor financiare, a imaginii de sine, sau pentru a obtine propriile interese, multi crestini, chiar si lideri de biserică, au permis ca lumea pătrundă în mijlocul lor, împrietenindu-se cu crestinii lumesti, si astfel tot mai mult s-au distantat de Dumnezeu.

Astăzi multi părinti crestini au ajuns permită compromisul cu lumea în casele lor, gândind astfel nu-si vor pierde fii si fiicele, însă asa cum si Efraimitii au ajuns, mai târziu, iubească idolii, tot asa vor sfârsi toti cei ce permit amestecul cu lumea în vietile si în casele lor.

Din punct de vedere spiritual, Efraimitii reprezintă crestinii născuti din nou, pe copiii lui Dumnezeu din vremurile noastre, care au făcut din harul lui Dumnezeu un permis pentru păcat si se amăgesc dacă trăiesc în vremea harului, totul le este permis, fiindcă este suficientă iertare prin Sânge Sfânt si Domnul Isus îi iartă, indiferent de ce-ar înfăptui... Ce gresit!

De aceea nu se tem ei de Dumnezeu si permit „Canaanitilor locuiască linistiti în mijlocul lor, nederanjati de nimic, fiindcă viata celor ce se pretind crestini este asemenea vietilor celor din lume si ei nu mai pot deosebi ce este rău de ce este bine.

Cred birul plătit Efraimitilor reprezintă astăzi lucrurile prin care astfel de crestini îsi "linistesc" cugetele încărcate si ei cred dacă merge la programele evanghelice, chiar dacă trăiesc cu un picior în lume si cu un picior în biserică, totusi sunt mântuiti, doar pentru sunt membrii într-o biserică. Da, ei cred dacă-i dau acestbirlui Dumnezeu, El o tacă si o să-i ierte pentru compromisul lor cu lumeaînsă acest lucru îi va costa lepădarea de la Fata lui Dumnezeu.

Da, e un cuvânt greu, însă asa cum si Efraim a fost lepădat de Dumnezeu, din pricina idolatriei, tot asa se va întâmpla oricărui copil cu Dumnezeu care face compromis cu lumea, fiindcă în Osea 5:9 este scrisă soarta de la urmă a lui Efraim, aceeasi ca si soarta oricărui crestin, care se pretinde a fi din poporul lui Dumnezeu, dar încă mai păstreză păcatul ascuns în inima lui, cochetând cu lumea: „Efraim va fi pustiit în ziua pedepsei: si ce vestesc Eu împotriva semintiilor lui Israel, va veni negresit!

E vremea de pe urmă, o vreme când satan doreste ne amăgească prin tot felul de lucruri, învătături si compromisuri, însă dacă Domnul Isus ne-a cerut nu iubim lumea, atunci nu mai cochetăm cu ea si o scoatem din inima noastră, indiferent de pierderile pe care le-am suporta!


Cristina