februarie 07, 2012

ANGAJAMENTELE VIETII

“Care este cea mai mare poruncă?” (Matei 22:36)



Când Domnul Isus a fost întrebat: “Care este cea mai mare poruncă?” El a răspuns: “Să iubesti pe Domnul… si să iubesti pe aproapele tău ca pe tine însuti” (Matei 22:37-39). Asa că cele mai mari angajamente ale noastre trebuie să se bazeze pe această cea mai mare poruncă. Problema e că ne încurcăm în lucruri care ne împiedică să facem asa. Biblia spune: ” Nici un ostas nu se încurcă cu treburile vietii, dacă vrea să placă celui ce l-a scris la oaste” (2 Timotei 2:4). Cu alte cuvinte, ai grijă ce angajamente îti iei. Există trei feluri de angajamente:

1) Angajamente impresionante. Cum ar fi căsătoria sau cumpărarea unei case. Din păcate nu ne gândim la costurile ascunse. Când cumpărăm o casă ne gândim numai la suprafete în plus, nu la orele în plus pe care le petrecem în fiecare zi ca s-o întretinem sau la timpul petrecut departe de familie.

2) Angajamente de rutină. Acestea pot părea firesti, însă nu le subestima puterea. Orice părinte care si-a înscris copilul într-o echipă sportivă cunoaste consumul de timp al angajamentelor de rutină.

3) Angajamente nerostite. Acestea sunt angajamentele pe care le luăm fată de noi însine, dar pe care nu le respectăm. În viată, angajamentele impresionante au parte de cea mai mare atentie a noastră, dar cele de rutină ajung să ne controleze. Pentru că sunt atât de multe, apar zilnic si fiecare în parte pare atât de mic, nu simtim distanta ce creste între ceea ce spunem că înseam­nă cel mai mult pentru noi si ce facem de fapt cu vietile noastre. Asa că Domnul Isus a simplifi­cat foarte tare situatia: “Să iubesti pe Domnul… si să iubesti pe aproapele tău ca pe tine însuti” (Matei 22:37-39). Când îti cântăresti viata după această măsură, ai sanse mai mari de a trăi luându-ti angajamentele corecte.



Anonim