iulie 04, 2012

DRAGOSTEA FATA DE APROAPE


“Ferice de cei împaciuitori, caci ei vor fi chemati fii ai lui Dumnezeu!” [Matei 5:9]



Fara dragostea fata de Dumnezeu, iubirea aproapelui nu are sens! De ce sa-mi iubesc aproapele? Ati observat ca societatea a devenit tot mai secularizata, iar noi ne orientam tot mai mult spre noi însine? Eu; mie si pentru mine, sunt cuvintele cele mai fregvente întalnite în vocabularul unora astazi. Si de ce nu; daca cei mai multi nu accepta existenta lui Dumnezeu!

De ce sa caut înafara pe „cel dintai” cand pot sa ocup „eu” aceasta pozitie! Atitudinea aceasta este întalnita adesea, atunci cand credinta scade.

Lucrul natural în experienta umana este sa ne iubim pe noi însine si pe cei care sunt o extensie a eului nostru; familia, clanul, tribul; si sa-i ignoram, sau chiar mai mult, sa-i dispretuim pe toti ceilalti.

Am citit undeva ca la populatia tribala cuvantul folosit pentru om este acelasi cu numele tribului. De aceea membrii altor triburi, nu sunt considerati fiinte umane. Nu este nici o coincidenta ca printre triburile vanatorilor de capete din Amazonia, a omorî pe cineva din acelasi trib, este o „crima”. Dar a omorî pe cineva dintr-un alt trib, este simpla „vanatoare”! Acesta este gandirea oamenilor primitivi. Cred însa ca aceasta gandire nu se potriveste numai celor pe care noi îi consideram primitivi!

Este mai putin de un secol de cand guvernatorii statelor din Vestul Americii, duceau o politica de extreminare a indienilor. Acestia erau considerati dupa modul lor de gandire „salbatici”, ceva mai putin decat oameni!

Acesta-i comportamentul uman natural. Sa se iubeasca pe el însusi, si sa dispretuiasca pe strain! Aceasta este atitudinea naturala; dar nu trebuie sa fie si atitudinea celor ce au fost rascumparati prin Sangele jertfei Domnului Isus! Dumnezeu a pus pret pe viata noastra. Ne-a iubit cu o dragoste vesnica, chiar si atunci cand noi nu meritam. De aceea El ne cheama sa împartasim aceasta dragoste cu altii. Si acesti „altii”, nu-i cuprinde doar pe cei din familiile noastre, din comunitatea, orasul, natiunea sau chiar denominatia noastra. Iubind pe altii, înseamna a iubi pe toti!



Anonim