iulie 02, 2012

MOTIVE CARE OPRESC INTRAREA OMULUI IN IMPARATIA CERULUI (3)



”si le-a zis:”Adevarat va spun ca, daca nu va veti intoarce la Dumnezeu si nu va veti face ca niste copilasi,cu nici un chip nu veti intra in imparatia cerurilor.” [Matei 18:3]



3.Intoarcerea la Dumnezeu

Versetele de la 1 la 6 din acest capitol 18, ne invata despre smerenie. Modul in care Domnul Isus alege sa dea acesta lectie, este foarte practic. Cred ca ne amintim de ora de fizica din scoala, cand am vorbit despre magnetism. Fara acea experienta practica cu pilitura de fier si cu magnetul, nu am fi inteles cum sta treaba cu campul magnetic.Tot asa, Domnul Isus s-a folosit de un copilas, pentru a raspunde ucenicilor la ceea ce ii framanta: ”Cine este mai mare in imparatia cerurilor”. Cred ca ne-ar fi si noua de folos acest exemplu cand intalnim un copilas.

Dar conditia de a intra in imparatia cerului, este de intoarcere la Dumnezeu sau convertirea! Eu cred ca Domnul Isus adauga acestei conditii starea de smerenie, intrucat intoarcerea reala la Dumnezeu, se face dintr-o inima smerita. Lui Nicodim, Domnul Isus ii spune ca pocainta duce la nasterea din nou. Iar nasterea din nou duce in imparatia lui Dumnezeu! Pildele cu peticul nou pus la haina veche, sau vinul nou pus in butoaie vechi ne arata cat de nepotrivita, ba chiar imposibila este starea unui om convertit care mai traieste in “concubinaj”cu firea veche.

Intoarcerea noastra la Dumnezeu, este raspunsul la lucrarea mantuitoare a Domnului Isus. Nu ramane un act singular de pocainta, ci devine o atitudine de viata. Iar dovada acestei schimbari, se vede in roadele unei vieti noi. Deci putem spune ca fara pocainta-intoarcerea la Dumnezeu- este imposibila mantuirea noastra, si de aici acest “...cu nici un chip...” rostit de Domnul Isus.

Psalmul 131 arata asa  bine de ce starea de smerenie este in stransa legatura cu pocainta.

“Doamne eu nu am o inima ingamfata, nici priviri trufase, nu ma indeletnicesc cu lucruri prea mari si prea inalte pentru mine. Dimpotriva, sufletul imi este linistit si potolit, ca un copil intarcat, care sta langa mama sa, da sufletul meu este in mine ca un copil intarcat. Pune-ti nadejdea in Domnul, Israele, de acum si pana in veac.”

Credeti ca un copil are inima ingamfata sau priviri trufase? Copilul se indeletniceste cu lucrurile unui copil, iar acestea nu ii fac rau! Dependenta de mama lui il fereste  de orice rau. Tot asa Dumnezeu protejeaza pe cei ai Lui, cand stau langa El.



Anonim