octombrie 18, 2012

FII UN OM CU CARACTER


“Acum Israele, ce alta cere de la tine Domnul, Dumnezeul tau, decat sa te temi de Domnul Dumnezeul tau, sa umbli în toate caile Lui, sa iubesti si sa slujesti Domnului, Dumnezeului tau, din toata inima ta si din tot sufletul tau.” [Deutronom10:12]

 

Caracterul nostru este dovedit de felul cum ne împlinim promisiunile. Promisiunile cele mai importante sunt cele ce privesc viata de familia. Cati tineri în cele mai emotionante clipe ale vietii nu-si spun: „ma angajez sa iau pe acest barbat (femeie) sa-mi fie sot (sotie), începand din aceasta zi si pana ce moarte ne va desparti. Voi fi împreuna cu el (ea), la bine si la rau, în belsug sau în lipsuri, în sanatate sau suferinta si nu ne va desparti decat moartea! Altii ne-am angajat sa pazim si sa respectam legile tarii: soldatii în ziua juramantului se angajeaza spunand: „jur credinta patriei mele..”; în ziua botezului, promisiunea solemna rostita de toti este: „Îl voi urma pe Domnul Isus, pana la moarte, fiind un membru credincios al bisericii în care El m-a asezat!”

Daca acestea sunt unele dintre cele mai importante si mai fregvente promisiuni, caracterul nostru este dovedit nu de cuvintele pe care le rostim, ci de felul cum împlinim ceea ce spunem.

Am citit despre experienta unui tanar numit Dave, care si-a pastrat promisiunile facute. Mama sa era o alcoolica. Aceasta patima nu numai ca a facut-o sa-si neglijeze copiii, ci de multe ori cand consuma bauturi alcoolice, devenea violenta. Ea l-a batut cu cruzime pe Dave de multe ori, fortandu-l sa doarma într-un garaj întunecos si neîncalzit. Ea l-a tratat ca pe un sclav si-i dadea mancare numai dupa ce Dave termina toate lucrurile pe care i le scria pe o lista. Pentru ca mama sa era foarte pretentioasa, sa ajunga sa termine tot ceea ce îi cerea nu se întampla prea des. Foarte rar, Dave venea la scoala avand uniforma sau haine curate. Cand învatatoarea lui a intervenit pe langa mama lui ca aceasta sa-si schimbe comportamentul, mama lui a devenit si mai violenta. Din acea zi nu l-a mai chemat pe nume ci i-a spus „asta”! Ea striga la ceilalti copii cand acestia îl chemau pe Dave pe nume. Pentru mine spunea ea, acest nume nu mai exista. Singurul lucru care l-a tinut pe Dave sa nu cada în disperare în toata aceasta perioada, a fost bunatatea învatatoarei lui. Aceasta în timpul orelor i se adresa cu respect si bunavointa si aceasta apreciere era singura mangaiere pentru sufletul lui. În fiecare seara în timp ce era în garajul rece si întunecos, înainte de-a adormi îsi imagina fata zambitoare a învatatoarei lui. Amintirea ei si a felului cum îi purta de grija era pentru el singura motivatie pentru a trai.

Dave si-a amintit tot restul vietii de ziua cand învatatoarea lui a venit acasa la el cu directorul scolii si cu reprezentantii autoritatilor care l-au luat pentru a-l duce spre o noua viata, într-o scoala pentru copii abandonati. Toti au venit sa-l îmbratiseze si sa-l asigure ca-i va fi mult mai bine acolo unde va ajunge. N-a mai avut o asa dragoste pana atunci si nici dupa aceea.

În acele momente cand s-a despartit de învatatoarea lui, i-a facut doua promisiuni: Întai i-a spus ca nu va uita niciodata ce aceasta a facut pentru el; apoi s-a angajat ca va face totul pentru ca aceasta sa fie mandra de el!

Douazeci de ani mai tarziu pe cand avea 27 de ani, Dave s-a întors s-o întalneasca pe acea învatatoare în ziua cand aceasta a iesit la pensie. A venit sa-i multumeasca pentru tot ce ea a facut pentru el, aducandu-i un dar special: cartea pe care a scris-o despre istoria vietii lui, intitulata: „Un copil numit „Asta”!

Astazi Dave este un predicator care predica Cuvantul lui Dunmnezeu la mii de oameni. A fost premiat cu un premiu mondial pentru impactul pe care l-a avut cartea lui asupra noii generatii si a fost ales printre cei ce au purtat torta olimpica în anul 1996. Cand a ajuns sa aiba o înalta pozitie sociala, n-a uitat promisiunile facute, fapt care a dovedit ca este un om de caracter.