octombrie 31, 2012

NU VA INCHINATI LA IDOLI


“Sa nu fiti închinatori la idoli, ca unii dintre ei, dupa cum este scris: ”Poporul a sezut sa manance si sa bea: si s-au sculat sa joace.” [I Corinteni 10:7]

 

Apostolul Pavel a atentionat bisericile pe care le-a înfiintat, despre pacatul cel mai fregvent prin care copiii lui Israel au maniat pe Dumnezeu, în timpul lui Moise. Pavel le-a spus: „sa nu fiti idolatri ca parintii vostri, asa cum este scris: „Oamenii au sezut jos si au baut, apoi au sfarsit în petreceri pagane!” „Sa nu preacurviti cum au facut ei si au murit într-o singura zi douazecisitrei de mii de oameni!” Sa nu ispititi pe Dumnezeu asa cum au facut ei si au murit muscati de serpi!” “Sa nu murmurati asa cum au facut-o ei: si au fost ucisi de înger!”

Sa nu murmuri? A murmura este oare pacat? Da! Potrivit scrierilor lui Pavel, este pacat! Oridecateori poporul Israel traia o experienta, nu trecea mult si începeau sa murmure, sa vocifereze si sa fie nemultumiti de ceva. Toti cei care am avut copii mici în familia noastra, stim ce înseamna a murmura sau a te plange de ceva. De cate ori copiii nu ne-au exasperat atunci cand murmurau continuu cu o voce plangareata. Sau se plangeau tuturor celor ce ne vizitau! Ce reactie avem atunci cand îi auzim pe copiii nostri ca maraie si murmura continuu? Ne pierdem rabdarea si nu-i mai putem suporta! Ganditi-va cum reactioneaza Dumnezeu cand oamenii mari se comporta ca si copiii, plangandu-se si vaicarindu-se continuu!

Aceasta a fost atitudinea Israelitilor, care au început sa murmure împotriva lui Moise si-a lui Aaron spunandu-le: „Murim de foame; ne-ati adus aici ca sa ne omorati!” [Exod 16:1-3]. Dupa eliberarea din robia egipteana, copiii lui Israel au cantat trei zile, dupa ce au trecut Marea Rosie ca pe uscat, dupa care au murmurat 40 de ani! Toti cei care au iesit din Egipt (afara de Iosua si Caleb) de fapt si-au sfarsit drumul vietii în pustie, murmurand!

Noi avem atatea motive sa calatorim cantand. Poate înca n-am trait aceasta bucurie pentru ca n-am apreciat ceea ce Dumnezeu ne-a daruit. Nu cumva si cantarea ta este un murmur? Ia seama la ceea ce este si ceea ce a facut Dumnezeu pentru tine si inima ta va fi umpluta cu un imn al multumirii.