decembrie 12, 2013

ZIDESTE-TI CASA PE STANCA


“A dat ploaia, au venit suvoaiele, au suflat vânturile si au batut în  casa aceea, dar ea nu s-a prabusit, pentru ca avea temelia zidita pe stânca.” [Matei 7:25]

     Turnul din Pisa are o înaltime de 30 m si o greutate de 14.453 tone, echivalentul unui bloc de 12 etaje. Când a început constructia acestuia în anul 1173, intentia proiectantului n-a fost sa-l construiasca înclinat de la început. Când au ajuns însa la etajul al treilea, solul dintr-o parte a turnului a început sa se compacteze si turnul a început sa se încline. La înaltimea finala, înclinatia turnului a ajuns însa asa de mare, încât cei mai multi se asteptau ca într-o anume zi, acesta sa se prabuseasca. Aceasta situatie ne ajuta sa întelegem ca toti cei ce zidesc pe o temelie nesigura, vor avea o viata instabila, pentru ca statornicia vietii depinde de soliditatea temeliei pe care aceasta a fost întemeiata.

     Pentru ca furtunile si problemele vietii ne încearca pe toti, indiferent daca suntem: adolescenti, tineri, adulti, sau persoane în vârsta, trebuie sa fim atenti întotdeauna la temelie. Domnul Isus a afirmat în pilda celor doua case, ca atât pentru omul întelept, cât si pentru cel neintelept, furtunile au aparut pe neasteptate. De aceea putem spune ca în fata acestora, nu conteaza scolile pe care le-am absolvit, pozitia sociala în care suntem, ci lucrurile în care ne-am pus încrederea. Pentru a dovedi intensitatea acestor furtuni, Domnul Isus foloseste mai multe conjunctii care sunt greu de observat în traducerile din limba româna. Potrivit textului original, El spune: „si” a dat ploaia, „si” au venit suvoaiele, „si”au suflat vânturile,” „si” au batut în casa aceea, dar ea nu s-a prabusit…” Aceasta forma de exprimare, arata ca încercarile au venit, val dupa val si cu o intensitate mereu crescânda. Furtunile vietii, nu numai ca sunt puternice, dar sunt si foarte variate. Domnul Isus a spus ca: întâi a venit ploaia, care a probat acoperisul. Apoi au venit suvoaiele, care au probat temelia iar dupa aceea  au suflat vânturile care au testat rezistenta peretilor. Acest fapt arata diversitatea problemelor cu care suntem încercati în fiecare zi.

     Care-i atitudinea ta în mijlocul acestor provocari? Pentru ca vor ramâne în picioare si se vor bucura de biruinta, numai cei ce si-au zidit casa pe temelia trainica a adevarului si prin credinta îl iau în orice vreme ca ajutor  pe Hristos, trebuie sa faci aceiasi alegere.