septembrie 07, 2011

ALEGERI INTELEPTE (1)

"Samuel n-a văzut cu plăcere faptul ziceau: "-ne un împărat ca ne judece." Şi Samuel s-a rugat Domnului. Domnul a zis lui Samuel: "Ascultă glasul poporului în tot ce-ti va spune; căci nu pe tine te leapădă, ci pe Mine leapădă, ca nu mai domnesc peste ei." [1 Samuel 8:6-7]


Citim despre bătrânii lui Israel, se duc la Samuel - omul lui Dumnezeu si cer le dea un împărat, care domnească peste ei, pentru vroiau si ei aibă un conducător, asa cum aveau "toate neamurile", cerând de fapt un stăpân pământesc peste ei.

Însă, acesta era un paradox în sine, pentru ei nu erau ca toate celelalte neamuri, si faptul Dumnezeu le era Împăratul, tocmai acest lucru îi făcea deosebiti de celelalte popoare, iar atâta vreme cât Dumnezeu a fost Împăratul lor, totul a fost bine, chiar si dacă, a mai fost nevoie fie corectati si ei, din când în când.

Dar tot uitându-se la popoarele din jurul lor, care aveau un "împărat" vizibil si foarte atrăgător... cu timpul, poporul Israel n-a mai dorit se încreadă într-un Împărat nevăzut, ci si-a dorit intre în rândul lumii, ca toate popoarele, dorind un împărat pe care -l vadă cu ochii lor.
gândesc la cât de jignit s-o fi simtit Domnul Dumnezeu auzind cererea lor, chiar El le cunostea inima, si stia ei pe El îl respingeau, cerând ceea ce cereau, însă a acceptat fie înlocuit cu împăratul ales de ei.

Dar Samuel s-a înfiorat în duhul lui, întelegând răzvrătirea poporului, din ceea ce cereau ei, si temându-se de Dumnezeu, de aceea Samuel nu a găsit ca fiind bună cererea lor, dar se roagă totusi... si Dumnezeu îi spune: „Ascultă-le glasul, si pune un împărat peste ei”, chiar dacă nu acesta a fost scopul lui Dumnezeu pentru ei, totusi El a îngăduit lucrul acesta, spre nefericirea lor.

Pentru Dumnezeu Îsi iubea poporul, i-a prevenit despre ce însemna aibă un împărat pământesc, despre felul lui de a-i asupri, de a-i umili, de a-i supune prin control si dominare, însă chiar si asa evreii nu au renuntat la dorinta lor.


Cristina