septembrie 06, 2011

DRAGOSTE JERTFITOARE (2)

"Rut a răspuns: "Nu sta de mine te las, si întorc de la tine! Încotro vei merge tu voi merge si eu, unde vei locui tu, voi locui si eu; poporul tău va fi poporul meu, si Dumnezeul tău va fi Dumnezeul meu; unde vei muri tu, voi muri si eu, si voi fi îngropată acolo. Facă-mi Domnul ce o vrea, dar nimic nu va despărti de tine decât moartea!" [Rut 1:16-17]


Naomi, rămânând văduvă, si având si cele doua nurori cu ea, doreste sa-si petreacă restul vietii in patria ei, astfel porneste ea spre casa ei, părăsită, însotită fiind, pentru o vreme, de cele doua nurori, Orpa si Rut.

Fiecare dintre aceste femei urma ia o decizie grea în dreptul ei, prin credintă, iar dacă Naomi decisese deja ca se va întoarce, urma ca si Orpa si Naomi sa decidă ce aveau sa facă în continuare cu viata lor.

Orpa merge pana la un punct spre Dumnezeul lui Israel, apoi posibil ca a obosit si pe drum i s-a părut ciudata alegerea ei, de a o urma pe Naomi, asa ca s-a întors din drum, pornind spre poporul ei.

Insa Rut se gandeste bine si face o promisiune soacrei ei, spunandu-i: „Nu sta de mine te las, si întorc de la tine! Încotro vei merge tu voi merge si eu, unde vei locui tu, voi locui si eu; poporul tău va fi poporul meu, si Dumnezeul tău va fi Dumnezeul meu; unde vei muri tu, voi muri si eu, si voi fi îngropată acolo. Facă-mi Domnul ce o vrea, dar nimic nu va despărti de tine decât moartea!”

Cum a putut Rut sa ia decizia aceasta? Doar dragostea inimii o putea face pe Rut sa ia o astfel de decizie, ea renuntând la familia ei, la părintii ei, la poporul ei si acceptând sa plece în necunoscut, fără sa stie ce o asteaptă, fără sa cunoască poporul acela, fără sa stie dacă va fi sau nu fericita, însă înteleg din decizia ei, ca Rut nu mai trai pentru binele ei, ci ea trăia pentru a-i fi bine Naomei.

Rut era femeia care iubea cu adevărat, ea iubea definitiv, nu doar în vremuri bune, ci iubea la bine si la greu, ea nu era femeia care să-si trădeze iubirea si se mute la o altă iubire, doar pentru pierduse avantajele, nu, ea nu iubea din conjunctură, doar când îi iesea ei bine pasenta, ci ea iubea pentru iubea, asa era ea, iubea fără interes, iubea cu adevărat si din toată inima ei.

Fie ca aceasta hotărâre a lui Rut sa fie hotărârea fiecărei sotii, înainte de căsătorie, si dacă a acceptat sa-si urmeze sotul neconditionat, atunci sa facă lucrul acesta fără murmur si fără cârtire, chiar ca nu întelege exact prin ce va urma sa treacă in călătoria vietii ei.

Insa, din nefericire, multe sotii la inceput fac aceasta promisiune, iar dupa casatorie ele lupta din rasputeri sa schimbetraiectoria vietiisotilor lor, dorind sa se faca voia lor, conduse fiind de dorintele lor egoiste, ca sa le fie lor bine, si asa-i abat pe sotii lor de la lucrarea lui Dumnezeu.

Observam ca Rut il alege pe Dumnezeul lui Israel, chiar ca ea era Moabita, si accepta regulile Lui, fara murmur, stiind ca trebuie sa-si tina promisiune făcută. Aceasta este lectia pe care ar vrea ne învete Dumnezeu, El dorind ca iubirea noastră fie neconditionată, fără prefăcătorie si fără interes.
Dar oare mai găseste Domnul Isus astăzi inimi care rămân integre în hotărârea lor de a iubi? Mai găseste Domnul Isus astăzi inimi care nu trădeze? Mai există astăzi o dragoste jertfitoare, ca a lui Rut?Ce credeti?...


Cristina

_______________________________________________________________________