februarie 28, 2014

TARUL DEGHIZAT

“Doamne, ne recunoastem rautatea noastra… caci am pacatuit impotriva Ta.” [Ieremia 14:20]

        Tarul Rusiei, Petru cel Mare, avea obiceiul ca din cand in cand sa-si dezbrace haina imparateasca si sa se imbrace modest, ca sa nu fie recunoscut atunci cand dorea sa mearga in mijlocul poporului. Cu multa vreme inainte de a urca pe tron in anul 1682, cand facea calatorii indepartate, s-a deghizat ca mestesugar sau negustor, pentru a cunoaste tara si oamenii altor popoare. In felul acesta el a strabatut Europa fara sa-i fie recunoscuta adevarata identitate.

Deghizarea este o lucrare prin care cineva se prezinta sub alta forma decat cea adevarata. Mantuitorul a rostit o serie de condamnari la adresa religiosilor din vremea Sa, care s-au prezentat in fata poporului sub forma de oameni evlaviosi, pe cand inima lor era plina de rautate. Fariseii, care aveau grija sa mentina in afara o forma de religiozitate si morala, erau plini de rautate in inimile lor. Ei, ca si noi toti, trebuiau sa curete mai intai partea dinauntru a paharului, adica sa se asigure ca inimile lor au fost curatite prin credinta si pocainta.

        Sa ne cercetam pe noi insine, daca nu cumva starea de deghizare mai stapaneste in inimile noastre. Si daca vom constata ca ne-am deghizat in altceva decat in ceea ce suntem, sa venim cu credinta si pocainta in fata Mantuitorului care doreste sa ne dea iertarea Sa.