iunie 07, 2010

Valea Dura

"Iata, Dumnezeul nostru caruia ii slujim, poate sa ne scoata din cuptorul aprins, si ne va scoate din mana ta, imparate" (Daniel 3:17)
Locul in care oamenii au fost pusi fata in fata cu idolul construit de Nebucadnetar. Cate situatii sunt in vietile noastre in care avem ocazia sa ne inchinam diferitilor idoli ai zilelor noastre. Din cele aproximativ 300.000 de persoane aflate in fata idolului doar trei barbati au ramas in picioare. Cand trecem prin Valea Dura raman in picioare doar cei care au principii solide, convingeri nu doar presupuneri sau pareri.
Prima convingere a celor trei era ceea ca oamenii sunt doar oameni. Cand imparatul le-a promis ca pedeapsa pentru neascultare este cuptorul aprins nu s-au clintit. Oamenii iti pot rani doar trupul dar poti ramane cu un suflet curat. A doua convingere pe care o aveau era aceea ca Dumnezeu este in control. "Dumnezeul nostru caruia ii slujim, poate sa ne scoata din cuptorul aprins, si ne va scoate din mana ta, imparate" (Daniel 3:17) Dar nu in ultimul rand aveau convingerea ca Dumnezeu trebuie ascultat in mod neconditionat "Si chiar daca nu ne va scoate ..nu vom sluji dumnezeilor tai" (Daniel 3:18).
Cand ramai singur in picioare in fata tuturor trebuie sa stii ca Dumnezeu iti va fi sprijin oricare ar fi incercarea. Nebucadnetar ramane uimit: a trimis trei oameni in cuptor dar inauntru vede patru. Dumnezeu te asteapta in cuptorul aprins, in groapa cu lei. Cum ne putem imagina Scriptura daca Dumnezeu ar fi raspuns celor care Ii cereau sa ii pazeasca de incercare? Dumnezeu ii foloseste pe cei care ajung in incercare dar trec biruitori impreuna cu El. Cat de puternica trebuie sa fi fost marturia lor in fata tuturor celor care erau adunati acolo. Doar ca incercarile nu apar doar cand avem spectatori. Cat ii esti de loial lui Dumnezeu cand nu sunt oameni in jurul tau si trebuie sa alegi? El ne cheama la credinciosie.
Nebucadnetar l-a recunoascut pe Dumnezeu ca Dumnezeul celor trei, dar nu si ca Dumnezeul sau personal. Tu cum il cunosti pe Dumnezeu? Poti spune: "Ma-ncred in El orice s-ar intampla.."?


Ma-ncred in El, orice s-ar intampla,
Pe drumul meu sau in viata mea;
Fie ce-o fi, in orice zi, o Cerescul Tata m-a calauzi.

Cor: Ma-ncred in El! El stie soarta mea:
Pe stanca sus sau in adanc de vai;
Lovit de val, ajung la mal. o Cerescul Tata m-a calauzi.

Ma-ncred in El, oriunde as fi dus;
Chiar in cuptor de foc, de as fi pus.
In suferinti si-n bucurii, o Cerescul Tata m-a calauzi.

Ma-ncred in El, chiar si cand nu-nteleg;
Eu, voia Lui, intotdeauna-aleg,
Caci doar asa, in slava Sa, o Cerescul Tata m-a calauzi.