mai 07, 2011

CAPCANA GELOZIEI

"...Dacă bărbatul este apucat de un duh de gelozie si are bănuieli asupra nevestei lui, care s-a pângărit, sau dacă este cuprins de un duh de gelozie si are bănuieli asupra nevestei lui, care nu s-a pângărit..." [Numeri 5:14]

Citim aici despre gelozia bărbatului fata de sotia lui si întelegem ca gelozia nu este un simplu sentiment, ci este un duh trimis de satan în inima omului, ca să-l chinuiască si să-l îndepărteze de Dumnezeu.
Gelozia este sentimentul chinuitor si obsedant pe care îl provoacă în sufletul cuiva bănuiala sau certitudinea că fiinta iubită îi este necredincioasă, sau poate fi un sentiment de nemultumire egoistă, provocat de situatia financiară a cuiva sau poate de succesele altora, manifestându-se prin invidie si pizmă.
În Noul Testament nu găsim nimic scris despre gelozia sotului fata de sotie, însă stim că orice gând care-l robeste pe om este păcat, de aceea omul cuprins de gelozie are nevoie de Domnul Isus, ca să-l elibereze de acele gânduri, de care singur nu poate scăpa.
Gelozia trebuie stăpânită, si mă gândesc la Cain, căruia Dumnezeu i-a spus să-si stăpânească gelozia, insă Cain a păstrat gândul de gelozie ascuns in inima lui, desi părea că toate lucrurile sunt in ordine, dar gelozia l-a biruit.
Uneori, acele gânduri mici, care se strecoară in mintea noastră, credem că nu seamănă a gelozie... dar oare asa să fie? Gelozia se manifesta in mintea omului prin întrebări de genul: „De ce dintr-o data ea este dorită si eu nu? Ce o face pe ea mai buna decât pe mine? De ce este ea iubita si eu nu pot fi? ...
Când gelozia nu este biruită, ea duce la amărăciune, iar în Iacov 3:16 scrie: “Căci acolo unde este pizma si duh de cearta, este tulburare si tot de felul de fapte rele”. Învătăm astfel căci gândirea gresită produce o trăire gresită, iar când avem gânduri de gelozie sau sentimente de invidie, vietile noastre vor fi caracterizate de confuzie, tulburare si lipsa de valoare.
Nimic bun nu vine dintr-un duh gelos, de aceea este esentială tratarea geloziei! Dacă te lupti in prezent cu gelozia, neapărat cercetează-ti inima, fiindcă sigur există un gând ascuns sau un motiv pentru care gelozia te chinuie, deoarece la baza geloziei stă frica: de singurătate, de respingere, de inutilitate...
Asadar, dacă un duh gelos nu-i place lui Dumnezeu, atunci de ce sa nu-L rogi pe El sa-ti îndepărteze sentimentele de gelozie? El este gata sa te ajute!



Cristina